Nacht van de Nacht 2017 een groot succes!

30 november 2017

 

De Nacht van de Nacht was met 43800 bezoekers weer een succes. Met dit jaar een recordaantal van 500 activiteiten en 300 plekken waar gemeenten & bedrijven het licht uit deden was hij donkerder dan ooit. Enkele mooie successen zijn hier beschreven. De organisatie bedankt de duizenden vrijwilligers en ruim 700 organisaties, clubs, sterrenverenigingen, wandelclubs, forten, bedrijven, gemeenten voor hun medewerking!

Interbest

Interbest, de grootste speler in Nederland op gebied van snelwegreclame, heeft dit jaar alle reclameverlichting gedoofd op haar reclameobjecten tijdens de Nacht van de Nacht. Dit ging om 180(!) reclameborden die vanaf 21:00 uitgingen. Daarnaast dooft Interbest het gehele jaar de reclameverlichting tussen 1 en 5 uur ’s nachts. Een initiatief waar wij enorm trots op mogen zijn. Maar waarom doen zij dit? Lees hier meer.

Dineren in een donker restaurant

Tijdens de Nacht van de Nacht, op zaterdag 28 oktober, konden gasten bij maar liefst 73 restaurants in heel Nederland bij kaarslicht dineren. In iedere provincie gaven één of meerdere restaurants gehoor aan de oproep van de Natuur- en Milieufederaties en KHN. Tijdens de Nacht van de Nacht werd de verlichting uitgelaten om zo aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing. Lees hier meer.

Foto actie

De Nacht van de Nacht was weer een groot succes met een recordaantal activiteiten en licht uit! Het slechte weer heeft de bezoekers van verschillende activiteiten niet weerhouden om op pad te gaan. Dit heeft een aantal mooie foto’s opgeleverd waarvoor we iedereen willen bedanken voor hun inzending! Het was een lastige keuze om uiteindelijke winnaars te kiezen, maar het is een hele mooie selectie geworden. De hoofdprijs, een sterrenplafond van Yūgenlab, gaat naar Milou Oomens voor haar foto in Fort Vechten.  Bekijk hier de winnaars.

Milou Oomens

Nieuwe ambassadeurs

Ook het aantal ambassadeurs groeide dit jaar van 9 naar 11. Naast onder andere Vincent Bijlo, Andre Kuipers, Anita Witzier, Govert Schilling en natuurfotograaf Johan van de Wielen sloten dit jaar Maria van der Heijden (directeur van MVO Nederland) en klimaatjournaliste Bernice Notenboom aan als nieuwe ambassadeurs. Marga Hoek en Maria van der Heijden kregen met hun netwerk van bedrijven een actieve rol: Van der Heijden riep in een film haar achterban van ruim 2500 bedrijven op mee te doen met de Nacht van de Nacht. En Marga Hoek nam ook een film op met deze oproep. Lees hier meer.

Verhalen uit de provincie

Drenthe
In Drenthe werden ongeveer 30 activiteiten georganiseerd. Een in het oog springende activiteit was een nachtelijke treinrit met nachtwandeling door het Griendtsveennatuurgebied. Het spoor werd vroeger gebruikt voor de turftransport en ging speciaal voor deze nacht weer open. Het aantal wandelingen was in Drenthe hoog. Van de 30 activiteiten bestond ongeveer de helft uit een nachtwandeling!

Flevoland
In Flevoland werden ongeveer 20 activiteiten georganiseerd. Een van de leuke activiteiten was nachtklimmen in Fun Forst Almere. Hier kon, zoals de activiteit al doet vermoeden, in de avond worden geklommen door de bossen: een spannende ervaring die vooral leuk was voor de kinderen. Verder deden er in Flevoland een aantal leuke restaurants mee.

Gelderland
Van wandeling tot eten in het donker: alles kon in de provincie Gelderland. Met bijna 50 activiteiten heeft Gelderland weer een mooi aantal gescoord. De woestijn van Gelderland, stuifzandgebied de Haere, ging eenmalig in de avond open voor de Nacht van de Nacht wat een bijzondere ervaring voor de bezoekers moet zijn geweest.

Groningen
In het donkere noorden werden bijna 30 activiteiten georganiseerd. De wandelliefhebber kon in deze provincie zijn loopje beleven met een aantal mooie wandelingen, maar niet zonder eerst goed te hebben gegeten in een van de restaurants die een diner bij kaarslicht organiseerde.

Limburg
Ook in het zuiden werden mooie wandelingen georganiseerd, maar ook muziek had een mooie rol. In een aantal restaurants kon men tijdens een diner luisteren naar een optreden en genieten van de sfeer die ontstond.  Wellicht is de opvolger van Jack Poels (Rowwen Hèze) die avond gespot.

 

 

Noord-Brabant
“En dan denk ik aan Brabant, want daar brandt nog licht.”  Niet tijdens de Nacht van de Nacht. Met bijna 40 activiteiten was Noord-Brabant mooi donker. Men kon een memorabele en unieke muzikale avond in het donker beleven bij Symphonica in Bosso of genieten van de stilte tijdens een mooie wandeling.

Overijssel
Veel wandelliefhebbers en dierenzoekers konden in Overijssel goed terecht. Met ruim 30 activiteiten was er veel keus. Maar ook de fotograaf kon in Overijssel terecht. Met een, uitverkochte, workshop ‘Dubbelopnames’ georganiseerd door Fotostudio Markelo kon de fotograaf nieuwe technieken leren tijdens een bijzondere nacht.

Zeeland
Zeeland heeft, met dank aan Middelburg, de meeste activiteiten: 94 . Al enkele jaren is Middelburg een enthousiast deelnemer aan de Nacht van de Nacht. Ook dit jaar pakte de Zeeuwse hoofdstad groots uit tijdens dit evenement.  De gemeente vormde zaterdag 28 oktober het duistere centrum van Nederland. Straatlantaarns in een aanzienlijk deel van het centrum gingen uit, bij bijna 25 restaurants kon je in het donker dineren en verspreid door de stad vonden zo’n zestig activiteiten plaats.

Noord-Holland
Met een eigen inhoudelijke activiteit gericht op bedrijven bij Tata Steel en met ruim 50 activiteiten door de gehele provincie, van Texel tot Amstelveen, heeft Noord-Holland weer een hele geslaagde editie achter de rug. Vooral veel sterrenwachten uit Noord-Holland organiseerde sterrenkijk avonden en op de Zaanse Schans werden verschillende activiteiten georganiseerd.

Utrecht
Zoals ieder jaar kon je Utrecht weer vanuit de kano in het donker bewonderen. Vaartochtjes gingen door de stad of juist door een donker Amelisweerd. Fort Vechten werd als eigen activiteit weer drukbezocht (1000 man) met een lichtjestocht, een silent disko, een masterclass van Johan van der Wielen en een masterclass van Govert Schilling. Maar ook in de binnenstad van Utrecht was genoeg aandacht voor de Nacht. Alle rondleidingen in de (donkere) Dom waren uitverkocht. Tijdens de kinderrondleiding zijn de kids samen met Willem de Torenwachter naar boven gegaan waarbij ze met lampionnen de weg naar boven konden verlichten.

Foto met dank aan Edwin Hoek

Willem vertelde ze hoe belangrijk licht is, maar ook wat de gevolgen zijn van zoveel verlichting in de stad. Later op de avond was het tijd voor de volwassenen. Gewapend met een ouderwetse knijpkat om wat licht te creëren in het donker zijn ze naar boven gegaan om het uitzicht over een donkere stad te bewonderen. Ook tijdens deze rondleiding was er veel aandacht voor de rol van licht en de gevolgen van lichtvervuiling.  Uiteindelijk heeft iedereen bovenop een compleet in duisternis gehulde Domtoren gestaan. 

Zuid-Holland
Met ruim 40 activiteiten heeft Zuid-Holland weer een breed publiek bereikt. Op zoek naar vleermuizen, lopen door een donker bos, eten in een restaurant of de boot op: alles kon. Een uit het oog springende activiteit was een voorlichting met film en expositie bij Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht. Deze ging over de effecten van lichtvervuiling.

Friesland
Met ruim 50 activiteiten was de Nacht van de Nacht in Friesland een groot succes. Mede door het aantal restaurants, 12, waar een romantisch diner bij kaarslicht werd georganiseerd. Van deze 12 restaurants  liggen er 7 in Franeker. Hiermee was Franeker ‘het centrum van de restaurants’. Op de Waddeneilanden werden mooie sterrenkijk avonden georganiseerd want daar is het nog echt donker. Vanaf de kust kon de lichtvervuiling van ‘het vaste land’ goed worden gezien. Daarnaast werd er in Friesland een fotowedstrijd georganiseerd die ook een aantal mooie foto’s en veel publiciteit in de Leeuwarder Courant heeft opgeleverd.

De winnende foto van André van der Meulen.