Aanbevelingen voor melkveehouders

Aanbevelingen voor melkveehouders

 

In Groningen en Friesland roepen de Milieufederaties melkveehouders om dit jaar ook mee te doen aan de Nacht van de Nacht. Doe de verlichting in uw stal op 30 oktober zo vroeg als mogelijk uit of organiseer een leuke activiteit in uw stal. Aanbevelingen voor de melkveestal: Donker waar het kan, licht waar het moet.

Foto: Jaklien Vlasblom

LTO Noord en de Groningse en Friese Milieufederaties hebben het thema verlichting in 2011 en 2015 opgepakt en gezamenlijk aanbevelingen gedaan voor aanpassingen die hinder van verlichting tegen kunnen gaan.

De Drentse Milieufederatie heeft het thema tevens opgepakt in 2015 en is samen met LTO Noord-Drenthe met aanbevelingen gekomen. Eén van de belangrijkste oplossingen bleek in de eerste plaats goed overleg met de buren over wanneer de lichten aan en uit gaan. De belangrijkste uitkomst uit het onderzoek was dat de oorzaak van het probleem vooral lag in de niet goed afgestelde lampen in de stal.

Technische aanbevelingen
Samen met stallenbouwers en verlichtingsexperts hebben LTO Noord en de Milieufederaties gewerkt aan een pakket van technische aanbevelingen voor de montage en afstelling van lampen in melkveestallen. Heeft u nieuwbouwplannen of wilt u uw verlichting in de stal vervangen? Vraag de lichtproducent dan te werken met de vier aanbevelingen uit de aanbevelingen. Daarmee wordt het licht in de stal waar het moet en juist donker daar waar het kan. Goed voor omwonenden én voor uw portemonnee.

De aanbevelingen kunt u op de website van LTO Noord lezen.