Ambassadeurs

De ambassadeurs van de Nacht van de Nacht

Harm Edens is sinds augustus 2022 ambassadeur van Nacht van de Nacht. We kennen Harm Edens vooral als presentator op radio en tv, van bijvoorbeeld Dit was het nieuws en de voorrondes van het Nationaal Songfestival, Omroep Gelderland en BNR Radio. Maar hij doet nog veel meer. Zo is hij scenarioschrijver van comedyseries, zet zich in voor diverse goede doelen en is te boeken als dagvoorzitter en discussieleider.
Duurzaamheid en natuur zijn twee onderwerpen die vaak naar voren komen in zaken waar Harm zich mee bezig houdt. Zijn werk als WNF-ambassadeur is daar een goed voorbeeld van. Ook bij veel van z’n andere goede doelen speelt dit een steeds groter wordende rol. Hij is op die vlakken deskundig en begaan. We zijn er trots op dat Harm als ambassadeur van Nacht van de Nacht wil optreden.

 

andre-kuipers

André Kuipers is de eerste Nederlander die twee ruimtevaartreizen maakte. Vanuit de ruimte zag hij hoe kwetsbaar de aarde was en besloot zich in te zetten voor duurzaamheid. “Vanuit een ruimteschip zie je een prachtige planeet, maar als je er naast kijkt zie je een heel dun schilletje erom heen in een oneindig heelal. Dan zie en voel je hoe kwetsbaar de aarde is. Je ziet luchtvervuiling, erosie, je weet dat alles groeit. Maar onze bossen zijn niet oneindig, de zeeën blijven niet oneindig lang vol met vis en de zuurstofvoorraad kan op raken”, aldus André Kuipers. Volgens Kuipers kunnen we met hulp van wetenschap en nieuwe technieken onderzoeken hoe we de planeet kunnen herstellen. Ruimtevaart en aardobservatie kan daar een belangrijke rol in spelen. André Kuipers is ambassadeur geworden van de Nacht van de Nacht omdat de enorme hoeveelheid licht op aarde niet alleen prachtig is om te zien, maar helaas ook een vorm van vervuiling.

Bekijk hier de spot waarin hij uitlegt waarom hij ambassadeur is.

 

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Haar werk won verschillende literaire prijzen en werd in acht landen vertaald. Haar laatste boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast’ gaat over de vraag hoe de ruimte ons anders kan doen kijken naar de aarde. Ze schreef columns voor NRC en Trouw en werkt nu regelmatig voor De Correspondent. Naast het produceren van theatershows zet ze zich de laatste tijd in voor de Nacht. Samen met Najat Kaddour startte ze ‘de Nacht-Wacht’, een project met vele vormen en één missie: het vergroten van onze liefde voor de nachtelijke duisternis. Met ‘De Nacht-Wacht’ wil ze verandering brengen en ons beeld van de duisternis verbeteren. Precies waar de Nacht van de Nacht voor staat. Daarom zijn we enorm trots dat Marjolijn vanaf 2021 een nieuwe ambassadeur is voor de Nacht van de Nacht.

 

govertGovert Schilling is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan sommige zijn vertaald, o.a. in het Engels, Duits en Chinees. Regelmatig geeft hij op radio en tv toelichting op ontwikkelingen in de astronomie. Daarnaast verzorgt hij publiekslezingen en cursussen, en is hij eindredacteur van de populaire website allesoversterrenkunde.nl. Kijk hier naar de tv spot van Schilling.

 

Vincent Bijlo is ambassadeur van het eerste uur van de Nacht van de Nacht campagne. Hij een Nederlandse cabaretier en schrijver. Een eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het behalen van de publieks- en persoonlijkheidsprijs op het Leids cabaretfestival. Bijlo is ook columnist, onder meer driemaal per week voor het AD. Op NPO Radio 1 presenteerde hij 10 jaar lang wekelijks “HollandDocRadio”, het radiodocumentaire-programma van de NPS/VPRO/Publieke omroepen. Kijk hier naar de tv spot van Vincent Bijlo.

 

AnitaWitzier

Anita Witzier is een van de bekendste en meest sympathieke tv presentatoren van Nederland. Al vanaf 1988 doet ze tv werk. Eerst voor Veronica en daarna voor de KRO. Ondertussen heeft ze tientallen programma’s gemaakt en gepresenteerd, waaronder Memories, Liefde voor later en Draagmoeder gezocht. Altijd programma’s met een maatschappelijk thema en waarmee ze mensen bij elkaar brengt. Naast haar tv werk zet ze zich veelvuldig in voor goede doelen. Zo gaf ze les op haar oude school ‘het Bruijne Lyceum in Utrecht’ voor Wakker Dier en is ze ambassadeur van het Reumafonds en van Stichting Hulphond Nederland. We zijn enorm trots dat ze vanaf 2016 ambassadeur is voor de Nacht van de Nacht. Kijk hier naar het filmpje van Anita Witzier.

 

Sacha de Boer is een Nederlandse presentatrice en fotografe die vooral bekend was als een van de vaste presentatoren van het NOS-achtuurjournaal. Na haar afscheid bij de NOS heeft zij haar hart gevolgd en heeft ze zich teruggetrokken in de fotografie. Maar wij zijn ook ontzettend blij dat wij haar dit jaar mogen toevoegen aan ons lijst van ambassadeurs van de Nacht van de Nacht!

 

Jacco Vonhof is de voorzitter van MKB-Nederland. Op vroegere leeftijd koos hij ervoor om niet bij een werkgever te werken en richtte hij zijn eigen glazenwassersbedrijfje op. Bijna 25 jaar later wordt hij de voorzitter van MKB-Nederland. MKB-Nederland probeert grote en kleine ondernemingen te steunen door onduidelijke wetten en regels af te laten schaffen of te laten vervangen met duidelijkere wetten, zodat ondernemers hun werk duidelijker en beter kunnen doen. Met deze functie vertegenwoordigt hij meer dan 200.000 bedrijven en roept hij hen op als ambassadeur van de Nacht van de Nacht om de lichten te dimmen, of nog beter, te doven.

 

Professor Joke Meijer is hersenonderzoeker en gespecialiseerd in de biologische klok. Als geen ander weet ze wat de negatieve effecten zijn van lichthinder op de gezondheid van mens en dier. Als we de nacht niet beschermen, zal een deel van de dierenpopulatie uitsterven. In haar lezingen toont ze aan hoe het fragiele leven van alle organismen op aarde een complex onderling samenspel is, waarbij nachtdieren en dagdieren op elkaar afgestemd zijn. Nacht-actieve insecten, en nacht-actieve vissen (zoals de paling) worden helaas met uitsterven bedreigd en nachtelijk licht draagt hier aan bij. ‘Ik pleit voor meer donkere nachten, in het bijzonder tijdens nieuwe maan, om de natuur werkelijk te helpen.’

Lees hier haar prachtige column over de volle maan.

 

mauritsgroenMaurits Groen is nr. 1 in de Duurzame top 100 (2015). Raakte tijdens zijn studie politicologie bevlogen over de milieu- en ontwikkelingsproblematiek. Was ruim vier jaar hoofdredacteur van het blad Milieudefensie. Richtte daarna een milieu communicatie-adviesbureau op, werkte voor radioprogramma ‘Vroege Vogels’ en tv-programma ‘Puur Natuur’. Maakte diverse radio- en televisiedocumentaires en publiceerde boeken. Was in de tachtiger en negentiger jaren direct betrokken bij het eerste Nationaal Milieubeleidsplan. Fungeerde als raadgevende trait d’union voor actiegroepen, onderzoeksinstellingen, non-profit organisaties, overheid en bedrijfsleven. Maurits vertelt je graag zelf waarom hij Nacht van de Nacht een warm hart toedraagt.

 

margahoekMarga Hoek is bestuurder van de Groene Zaak, een succesvol netwerk met meer dan 200 ondernemingen waarbij duurzaamheid hoog op de agenda staat. Met haar ondernemersnetwerk zet ze voortdurend ‘groene’ onderwerpen op de agenda, lobbyt ze voor belastingvergroening of houdt ze de overheid of partijen door voortdurende druk ‘scherp’. Ze bouwt ook van onderop aan de verduurzaming van Nederland. Ze ontwikkelde een nieuw studieboek voor het MBO zodat studenten voortaan les krijgen in de nieuwe (lees: duurzame) economie. Marga is de laatste jaren steeds meer internationaal gaan werken als boegbeeld voor duurzaam ondernemen en lanceerde afgelopen februari haar Engelstalige boek ‘New Economy Business’ in Londen. Marga Hoek is ambassadeur geworden van de Nacht van de Nacht omdat ze de waarde van de nacht en de onzin van de – overmatige – verlichting ervan onder de aandacht wil brengen en ze het symbool van de nacht heel mooi vindt om de noodzaak van versnelde verduurzaming te communiceren. Als symbool voor de verandering van de economie en samenleving die ze nastreeft, om te komen tot een economie die de wereld dient, in plaats van andersom. Marga vertelt in dit filmpje waarom Nacht van de Nacht haar steun heeft.

 

Jacqueline CramerJacqueline Marian Cramer is een wetenschapster en voormalig politica. Ook is zij per 1 januari 2011 benoemd als directeur van het Utrechtse Centrum voor Aarde en Duurzaamheid (UCAD), tegenwoordig het Utrecht Sustainability Institute. Als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer maakte ze van 22 februari 2007 tot 20 februari 2010 deel uit van het kabinet-Balkenende IV. Ze is lid van de Partij van de Arbeid. Eerder bekleedde zij leerstoelen aan de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Tilburg en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

ingmarheytzeIngmar Heytze is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde tien dichtbundels. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad. Hij trad op tijdens festivals als Crossing Border, Lowlands, Dichter aan Huis, het Tuinfeest, Poëzie in Carré 2006 en de Nacht van de Poëzie, waarvoor hij in 2010 en 2011 de programmering en co-presentatie verzorgde. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs. In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 Stadsdichter van Utrecht.

Speciaal voor Nacht van de Nacht schreef Ingmar Heytze in 2023 Brief aan de Nacht. Hij draagt het zelf voor!

 

johanvanderwielenJohan van der Wielen is fulltime natuur- en landschapsfotograaf, met een passie voor sfeerbeelden en de nacht. Hij probeert de indruk en sfeer in beelden te laten bepalen door vooral de zintuiglijke ervaringen en maakt beelden waarbij deze indrukken als vanzelf weer worden opgeroepen. Het weer speelt een belangrijke rol bij zijn fotografie. Maar Johan is ook actief in de nacht, het magische donker met zijn vele lichtjes en de stilte trekken hem ’s avonds naar buiten. Het weer is voor hem echter nooit een doel, maar juist de sfeer scheppende setting. Naast fotograaf organiseert Johan veel fotografische cursussen en reizen in binnen- en buitenland waarbij hij de passie voor fotografie en het effect van het weer laat beleven.

 

Gerard van Maasakkers

Gerard van Maasakkers is een Nederlands zanger uit Noord-Brabant die in zijn eigen Brabantse dialect zingt. “Ik wil graag mijn naam verbinden aan de Nacht Van De Nacht; de nachtelijke lichtvervuiling stoort mij en ik vind De Nacht van de Nacht een prima initiatief om mensen bewust te maken van de energieverspilling en van de schoonheid van een donkere nacht. Lijkt me ook veel beter voor mens en dier”.

 

Bernice Nootenboom staat op 3 in de duurzame top 100 en is klimaatjournaliste, beroepsavonturierster en filmmaakster. Ze is met name bekend geworden door de televisieserie Klimaatjagers, die is uitgezonden door de VPRO en door Canvas. Zij gaat op extreme expedities om het veranderende klimaat een gezicht te geven. Dat heeft ze gedaan op de Noord- en Zuidpool, Groenlandse ijskap, Everest, in Siberië en Afrika.

“Wat de gevolgen van de klimaatverandering zullen zijn voor mens, dier en planeet, dat wil ik laten zien. Daarom geef ik lezingen voor bedrijven, op congressen, in musea, en op scholen.”

 

Herbert Dijkstra is een voormalig Nederlands schaatser en wielrenner. Hij was de eerste Nederlander die zowel aan de Winter- als aan de Zomerspelen deelnam. Als amateurwielrenner behoorde hij tot de Nederlandse top. Tegenwoordig is hij sportverslaggever en schaats- en wielercommentator voor NOS Studio Sport. Hij versloeg de Elfstedentocht in 1997 en sinds 1988 heeft hij elke Olympische Winter- en Zomerspelen voorzien van commentaar. Ook becommentarieert hij elk jaar de Tour de France. Begaan met de energietransitie en duurzaamheid is hij regelmatig dagspreker in dit veld. Herbert woont in Drenthe en geniet daar naar eigen zeggen van de natuur, stilte en duisternis.

 

Ambassadeurs van afgelopen jaren

daan-roosegaardeDaan Roosegaarde is kunstenaar, ondernemer en ontwerper. Hij was in 2015 actief ambassadeur van de Nacht van de Nacht campagne. Hij werkte mee aan de radio- en tv spots van de campagne en riep bedrijven en gemeenten op om spaarzamer en creatiever met licht om te gaan. “De manier waarop wij nu nog met licht omgaan is vrij bruut, is vrij lomp. Dat kan veel mooier, creatiever en poëtischer. Dat spaart energie, voorkomt lichthinder en is beter voor de aarde” aldus Daan Roosegaarde in de tv spot voor de Nacht van de Nacht campagne.

 

antonie kamerlingAntonie Kamerling was acteur, zanger, muzikant, filmmaker, pianist en ambassadeur van de Nacht van de Nacht in 2008 en 2009. Hij werd landelijk bekend vanwege zijn rol in de soapserie Goede tijden, slechte tijden. Voor zijn rol in de film de De kleine blonde dood werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf als beste acteur. Onder de artiestennaam Hero scoorde hij in 1997 een nummer één-hit met het nummer Toen ik je zag, geschreven door Guus Meeuwis.

 

Rutger KoplandRutger Kopland was een van de ambassadeurs van het eerste uur. Zijn echte naam was Rutger Hendrik (Rudi) van den Hoofdakker. Onder het pseudoniem Rutger Kopland werd hij een van de populairste dichters van Nederland. Hij debuteerde met de bundel Onder het vee. Meer dan tien bundels volgden. In een onnadrukkelijke, observerende stijl met veel aandacht voor het gewone woord, worden in zijn poëzie algemeen-menselijke thema’s belicht. Veel van zijn gedichten beschrijven een (bijvoorbeeld door een landschap opgeroepen) gestold moment.