Oorzaken


Onze ambassadeur Vincent Bijlo geeft zijn visie op licht, verspilling en vervuiling

Overal om ons heen brandt licht wanneer het donker is. Al deze bronnen zorgen samen voor ontzettend veel lichtvervuiling. Ondanks alle besparingen en moderne technieken baadt de aarde ’s nachts steeds meer in het kunstlicht. Waar je 100 jaar geleden in de stad zelfs nog ‘gewoon’ de Melkweg kon zien, is deze inmiddels verscholen voor 60% van de Europeanen en zelfs 80% van de Amerikanen. Bovendien werden kunstmatig verlichte gebieden, zoals steden, de afgelopen vijf jaar haast 10 procent helderder. Intussen groeide ook het totale oppervlak waar we het licht aan laten, met ruim 2 procent per jaar. Lees meer

Een overzicht van de grootste vervuilers:

kassen-lichthinder
De glastuinbouw is belangrijk voor de Nederlandse economie. De waarde van de onder glas geteelde producten bedraagt ongeveer 7,7 miljard euro. Veel van de hier-geteelde groenten, bloemen en planten worden naar het buitenland geëxporteerd. Inmiddels is de glastuinbouw ook meer een industriële activiteit dan een landbouwactiviteit. Steeds meer kassen worden verlicht door speciale verlichting, zogenaamde assimilatie verlichting. Dit is kunstverlichting die eigenlijk als een tweede zon fungeert waardoor gewassen sneller en kwalitatief beter groeien. Doordat een deel van het licht de kas verlaat via het dak, zien we roodgele luchten boven kasgebieden. Lees verder.

openbare-lichthinder
Wegen en straten worden verlicht voor verschillende doeleinden. Verkeer en sociale veiligheid zijn belangrijk, maar ook je weg kunnen vinden. Er zijn internationaal grote verschillen of wegen verlicht worden: van de ruim 3200 kilometer rijksweg in Nederland wordt ongeveer 700 kilometer verlicht, dat is ruim 20%. Ter vergelijking: in België is 90% procent van de rijkswegen verlicht. De Duitsers verlichten naar schatting slechts 5% van de autosnelwegen.

Licht kan de verkeersveiligheid ook in gevaar brengen. Wanneer sterk licht (ten opzichte van de omgeving) horizontaal op een mens afkomt, ontstaat verblinding. Bovendien blijken lichtvlakken erg hinderlijk wanneer men daar vanuit een donker gebied tegenaan kijkt.

Wat je het beste kan doen als gemeente lees je hier. Ook zijn er al heel wat gemeenten die de lampen uit doen of kiezen voor andere energie besparende en lichtvervuiling voorkomende maatregelen. Deze noemen wij ook wel de successen van de Nacht van de Nacht!

sportvelden-lichthinder
Mensen die overdag werken willen vaak ‘s avonds ontspannen. De laatste jaren worden sportvelden dan ook almaar langer verlicht. Standaard worden grote schijnwerpers gebruikt, soms met meerdere lampen. Er zijn ongeveer 60.000 lichtmasten in Nederland op sportvelden.

parkeer-lichthinder
Veel plekken zoals parkeergarages en terreinen worden de hele nacht verlicht. De reden hierachter is doorgaans veiligheid. Denk ook aan de aanlichting van kantoorgebouwen en bouwterreinen. Op zulk soort plekken kan veel efficiënter worden omgegaan met licht, bijvoorbeeld door slimme verlichting.

sierverlichting
Naast reclameborden en bedrijfspanden worden ook monumenten, torens en andere oude gebouwen met schijnwerpers verlicht. Deze verlichting gebeurt vrijwel zonder uitzondering van beneden af. Vaak wordt niet alleen het gebouw of brug belicht maar ook de hemel erboven. De gebruikte lampen zijn soms zo krachtig dat van kilometers afstand een cirkel van geel licht op de wolken erboven te zien is.

reclame
Reclame verlichting is overal. Alleen al de logo’s op de gebouwen die altijd blijven branden is een voorbeeld van reclameverlichting. De enorme billboards met flikkerende felle reclames flitsen aan je voorbij wanneer je ’s avonds en ’s nachts op de snelweg rijdt.

Bron: Platform Lichthinder

maghetwatminder-parkje

Deel op