Bedrijfsverlichting

Onnodig veel lichtvervuiling en energieverspilling bij bedrijven

De Natuur en Milieufederaties (NMF’s) hebben in het kader van de Nacht van de Nacht-campagne in 2020 ’s nachts 1.327 bedrijven gefotografeerd. De foto’s werden ad random gemaakt in verschillende gemeenten van alle provincies. Maar liefst 72% van de bedrijven had onnodige verlichting branden. Bij 48% brandde de binnenverlichting, bij 38% de buitenverlichting en 14% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden. Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu (stroomverbruik van 150.000 huishoudens)*. Annie van de Pas, directeur van de NMF’s  “Het is absurd hoeveel bedrijven ’s nachts lichten laten branden. En er is een simpele oplossing, door sensors aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt het aan bij onraad.”

Onnodig veel lampen aan in de nacht bij keukenkampioen

Regionale verschillen
Het aantal bedrijven dat de lichten aanhad, was met 88% het hoogst in Noord Holland. En het laagst in Brabant met 51%. De meeste binnenverlichting brandde in Zuid Holland. Daar was de binnenverlichting aan bij 71% van de bedrijven. De minste binnenverlichting brandde in de provincie Drenthe (28%). Noord Holland en Utrecht scoren met 56% het hoogst als je kijkt naar buitenverlichting. Brabant scoorde het laagst: daar liet 15% van de bedrijven buitenverlichting aan.

Licht aan voelt veiliger
De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege “veiligheid, tegen inbraak”. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector trekt meer de aandacht dan een gebouw waar continue de verlichting aan staat. (Van Heusden, 2017).

Een van de slechte voorbeelden. Ekris BMW in Veenedaal

Oproep
In het najaar van 2020 stuurden de NMF’s de bedrijven die zijn gefotografeerd de foto van hun verlichte panden. Ook ontvingen bedrijven aanbevelingen om het pand duurzamer en veilig te verlichten.