Campagne

Campagne

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.

‘77% van de bevolking vindt dat de reclameverlichting en verlichting van de buitenkant van kantoren na 12 uur ’s nachts uit mag’

Hoe licht is Nederland?
Die vraag is gemakkelijk te beantwoorden als je naar de onderstaande foto kijkt. Nederland lijkt te branden als één grote lamp. Lees hier wie de grootste lichtvervuilers zijn. Toch blijkt de Nacht van de Nacht campagne zijn vruchten af te werpen. Verschillende bedrijven doven blijvend de reclameverlichting. Veel gemeenten doven en dimmen daar waar het kan. Na 125 jaar steeds lichter worden, blijken verschillende provincies en gemeenten langzaam donkerder te worden. Kijk voor de onderzoekgegevens op deze pagina.

header carte de pollution lumineuse Europe
Nederland vanuit de ruimte

‘63% van de Nederlanders ergert zich aan reclame verlichting en verlichting in kantoren die ’s nachts blijft branden’

Hoe licht is de wereld?
Op deze website kan je goed zien welke plekken in de wereld het meest licht vervuild zijn. Vooral Europa en Amerika zijn zwaar vervuild, maar ook India en delen van van Rusland en Azië. Normaal zijn er ‘s nachts zo’n 2500 sterren met het blote oog zichtbaar, in deze gebieden zijn dat er slechts enkele. De melkweg zullen velen nooit zien. Lees hier over de andere gevolgen van lichtvervuiling.

‘61% van de bevolking vindt dat veel lantaarnpalen gedoofd of gedimd kunnen worden na 12 uur ’s nachts’

De quotes komen uit een onderzoek dat de Nacht van de Nacht heeft laten uitvoeren door Peil.nl