Verlichting Dokkum vervangen voor LED

18 januari 2016

street-lamp-3399_1280
Op dit moment wordt Dokkum verlicht door SOX-verlichting. Dit is erg nadelig voor de natuur en het milieu omdat de kwiklampen erg schadelijk zijn wanneer ze kapot zijn, ze een korte levensduur hebben en voor veel lichtvervuiling zorgen.
In 2016 gaat de gemeente Dongeradeel veel van de huidige verlichting vervangen voor LED armaturen. In totaal gaat het om zo’n 1000 lampen die vervangen gaan worden komend jaar. 

Het gaat voor een deel om de verlichting op doorgaande wegen die de komende drie jaar wordt vervangen. De kosten voor het vervangen van de verlichting worden geschat op ongeveer een half miljoen euro, maar die kunnen in negen jaar tijd worden terugverdiend. Het stroomverbruik gaat namelijk van 55 watt naar 18 watt per lamp. Er zijn de afgelopen tijd met succes verschillende proeven met ledverlichting gedaan in Dokkum en een deel is al vervangen.

Er is het afgelopen jaar een proef gedaan op de Dongeradyk in Dokkum. Daar werd niet alleen de verlichting vervangen, maar werden ook een aantal lichtmasten opgeruimd. Alle lampen blijven branden gedurende de nacht op een lagere sterkte na 22.30 uur tot 6.00 `s ochtends. De huidige verlichting wordt na half elf om en om uitgezet. Eerder werden als proef aan de Rondweg-Noord lampen vervangen door ledverlichting. Ook die proef slaagde.

Bron: In Dokkum