Veiliger fietsen en duurzame verlichting

22 oktober 2015

IMG_4073


In Twente hebben elf van de veertien gemeenten voorstellen ingediend voor betere, duurzamere verlichting langs fietspaden. In het donker fietsen is volgens de gemeenten nu nog te onveilig terwijl dit gemakkelijk en op een energiezuinige en milieubewuste manier. 

 

De gemeenten diende alle elf voorstellen in van manieren waarop er veiliger gefietst kan worden in het donker. Zo kan er gebruik worden gemaakt van reflecterende wegmarkering of van verlichting die met een sensor die aangaat als een fietser aan komt rijden. Aanpassingen aan openbare verlichting moeten niet alleen zorgen voor veiligheid maar ook zuiniger in energieverbruik en beter voor het milieu. Nederland is op dit moment namelijk een van de meest verlichte landen ter wereld, terwijl dat helemaal niet nodig is, verlichten kan namelijk op een slimme en duurzame manier.
Welke gemeenten de voorstellen hebben gedaan is niet bekend gemaakt.

Twente Bewust Verlicht
Op dit moment loopt er ook een project in de provincie genaamd Twente Bewust Verlicht. Binnen dit project gaat het vooral over energiebesparende en milieubewuste verlichting. De gemeente verving openbare verlichting op veel plekken door LED-verlichting. Andere lampen kregen een schakelaar of verdwenen helemaal. Dit project is om het gebruik van elektriciteit en de uitstoot van CO2 te verminderen.

Bron: RTV Oost