Terugblik Drentse Nacht van de Nacht

28 oktober 2014

Afgelopen zaterdag was het zover: de 10e Nacht van de Nacht. In heel Nederland vonden duistere activiteiten Nachtspektakel bij Hunebedcentrum in Borgerplaats om aandacht te vragen voor het belang van duisternis en de schoonheid van de donkere nacht te ervaren. Ook in Drenthe waren veel mensen op de been. Bij ruim 20 activiteiten waren in totaal zo’n 1800 deelnemers aanwezig. De activiteiten waren zeer gevarieerd en allemaal uniek. En het belangrijkste ingrediënt was ook geregeld: een prachtige heldere sterrenhemel.

In de bossen van het Dwingelderveld werden spannende verhalen verteld en op diverse plekken konden deelnemers met telescopen de prachtige sterrenhemel bekijken. Er waren wandeltochten met verhalen, soep, gedichten. Ook was er een boottocht op het Paterswoldse meer en stapte een dame van 71 in de kano om het Annermoeras bij nacht te ervaren. Er werd op diverse locaties romantisch gedineerd bij kaarslicht en bij Taribush bleven ze zelfs de hele nacht slapen onder de heldere sterrenhemel.

Verslag activiteiten in Drenthe Nacht van de Nacht 2014

Van diverse organisatoren hebben we een korte impressie gekregen van hun activiteit. Lees ze hier.

Nachtspektakel @Hunebedcentrum

In het kader van het jubileumjaar van de Nacht van de Nacht organiseerden we voor het eerst zelf een activiteit samen met het Hunebedcentrum. We hebben ons laten trakteren op een spectaculaire theateropening van Visions of the North, lezingen van Wim Schmidt, Frank Hart en Govert Schilling, prachtige verhalen en gedichten van het Huus van de Taol en Pandvol Poëzie en een hele sfeervolle fakkeltocht door het Oertijdpark. IVN Borger liet mensen nachtvlinders bekijken en Stichting Het Drentse Landschap speurde het terrein af met een groep kinderen op zoek naar Hunebedvleermuizen. Tot slot kregen we kippenvel door de muzikale afsluiting van AAPNOOTMIES. Door de sfeervolle aankleding en fakkelverlichting bij het grootste hunebed van Nederland was het een prachtige nachtervaring met de heldere sterrenhemel als toetje.

Bekijk hier de foto’s van het nachtspektakel @hunebedcentrum (foto’s Jaspar Moulijn)