Rood licht op het land, Groen licht op zee

19 april 2018

 

Er zijn verschillende spectrum kleuren die goed zijn voor de fauna, maar niet elke kleur is geschikt voor elk dier. Bij een groen licht op boorplatformen is bewezen dat trekvogels hier het minst gevoelig voor zijn, maar op het land is dat juist weer niet zo. Een rood licht word t weer veel fijner ervaren voor vleermuizen.

Felle verlichting

Waarbij groen licht goed werkt voor trekvogels en rood licht weer voor vleermuizen, is het duidelijk dat er bij dieren veel verschil zit in de spectra kleuren die zij wel of niet kunnen verdragen. Nachtdieren zullen een licht het fijnst ervaren als deze een zacht wit licht of een licht aan de rode kant van het spectrum bevat, dit omdat deze relatief veel blauw licht bevatten en dieren dit als veilig ervaren.

Verschillende soorten licht

Boorplatformen gebruiken vaak een groen licht omdat door onderzoek is bewezen dat deze het meest veilig zijn voor trekvogels die tijdens hun vlucht langs tientallen boorplatformen komen. Ook gemeenten die met hun straatverlichting aan de slag gaan willen rekening met de natuur houden en kiezen dan ook voor een groen licht. Land- en nachtdieren zijn daarentegen voor het groene licht wel gevoelig, en dus is de groene verlichting op land geen verstandige keuze. Uit onderzoek is gebleken dat een rood licht veel beter werkt bij dit soort dieren.

 

Lees het hele artikel op: rtvdrenthe