Prorail geeft het Friese dorp Mantgum de nacht terug

13 september 2018

 

Mantgum is het eerste station in Nederland met gedimde lichten. Een aantal dorpsbewoners hebben zich geuit in een protest tegen de lichtvervuiling. Toen de mensen het licht op het station letterlijk uitdeden, heeft ProRail in overleg nieuwe led-verlichting geïnstalleerd. Die werd woensdagavond voor het eerst in gebruik genomen.

Mantgum heeft het eerste treinstation in Nederland met gedimde lichten. Door middel van een bewegingssensor worden de lampen feller wanneer er weer ‘leven’ op het station is. Aanleiding hiervoor zijn protesten van inwoners van het Friese dorp.

Dorpsbewoners ergerden zich al tijden aan de hoeveelheid licht die er ’s nachts van het station af kwam, in een verder vrij donkere omgeving. Drie jaar geleden ging een aantal bewoners ’s nachts naar het station om alle lichten uit te zetten.

“Iedereen klaagde over het stationslicht”, zegt inwoonster Nynke-Rixt Jukema tegen Omrop Fryslân. “Maar hoe dring je door tot een grote organisatie als ProRail? We hebben toen ’s nachts de lampen uitgedraaid, om te zien wat voor effect dat had. En we waren heel blij met dat effect.”