Nationaal Park Lauwersmeer nu officieel Dark Sky Park

13 oktober 2016

milky-way-947380_960_720Het Nationaal Park Lauwersmeer is door de International Dark Sky Association (IDA) officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park. Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

Sterren kijken
De provincie Groningen en Staatsbosbeheer hebben de aanvraag samen ingediend. Gedeputeerde Henk Staghouwer: “We zijn blij dat we het predicaat in de wacht hebben gesleept. Naast de rust, de ruimte en de bijzondere natuur is de duisternis ook een belangrijke waarde van het Lauwersmeergebied.”
Het predicaat helpt om de duisternis te koesteren en te beschermen. Dat is nodig, want veel dieren zijn afhankelijk van de nacht en hebben duisternis nodig om te kunnen leven. Het beleven van stilte en duisternis in de natuur is voor veel mensen bijzonder. Ook genieten mensen van een heldere sterrenhemel. Staghouwer: ”Het is nog weinig bekend, maar op sommige dagen is zelfs het Noorderlicht te zien in het Lauwersmeergebied.”

Lichtvervuiling
Echte duisternis wordt steeds zeldzamer, omdat overal in de Westerse wereld de nachtelijke verlichting toe neemt. Mens en natuur ondervinden hier schade van. Door buitenverlichting wordt de avond en nacht verkort. Mensen lijken duisternis nodig te hebben voor een goede nachtrust. Nachtelijk kunstlicht kan op veel manieren de levenscyclus en het gedrag van dieren beïnvloeden. Bijvoorbeeld vleermuizen gaan door te weinig duisternis minder eten zoeken.

Donkerste plekken op aarde
Met het Nationaal Park Lauwersmeer erbij heeft de IDA heeft wereldwijd nu 41 natuurparken en -reservaten aangeduid als Dark-Sky locatie. Daarvan liggen ongeveer de helft in de Verenigde Staten. Het Lauwersmeergebied is het tweede Dark Sky Park van Nederland. In 2015 kreeg de Boschplaat op Terschelling het predicaat als eerste van ons land.

Beleef de Dark Sky in het Lauwersmeer
Staatsbosbeheer organiseert vrijdag 14 oktober een ‘Ik ben niet bang in het donker-wandeling’ in het Nationaal Park Lauwersmeer, voor volwassenen en voor kinderen die laat mogen opblijven. De boswachter van Staatsbosbeheer begeleidt de spannende wandeling door het donkere bos. De wandeling start om 20.00 uur vanaf het Activiteitencentrum, Rug 1 in Lauwersoog en duurt tot 22.00 uur. Kosten: 5 euro per persoon. Aanmelden is gewenst en kan per e-mail naar sbblauwersmeer@staatsbosbeheer.nl.

Stuurgroep Lauwersmeer
Het Dark Sky Park is een van de projecten van het Uitvoeringsprogramma Lauwersmeer 2014 – 2018 van de Stuurgroep Lauwersmeer, waarin de provincies Groningen en Fryslân en de gemeenten De Marne, Kollumerland en Dongeradeel samenwerken.