Meer dan 350 bijzondere activiteiten in de Nacht van de Nacht

23 oktober 2015

Ambassadeurs van de nacht roepen op om lichten te doven

sterrensporen rond de poolster; startrails around the polestarOp zaterdag 24 oktober wordt voor de 11e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens deze nacht wordt iedereen opgeroepen het licht uit te doen en te genieten van de schoonheid van de nacht. Bijvoorbeeld bij een van de meer dan 350 activiteiten. Ook doven meer dan 155 bedrijven en gemeenten reclameverlichting of aanlichting van gebouwen, bruggen, kerken, stadshuizen. Filmmaker Ruben Smit gaat met bezoekers in natuurgebied Millingerwaard op zoek naar de zilverreiger. Op vier plekken in Nederland kun je in het donker klimmen en slingeren tussen de bomen. Op de Zaanse schans kun je luisteren naar een concert bij kaarslicht of meevaren met een van de boottochten. In Middelburg gaan de lichten in de stad uit en wordt de N8vdN8 met theatergroepen, kunstenaars en inwoners gevierd als een groot festival. En ambassadeurs Daan Roosegaarde, Vincent Bijlo en Govert Schilling treden op in een duister Concertgebouw, Fort Vechten en landgoed de Reehorst.

Nacht van de Nacht ambassadeurs roepen op om lichten te dimmen en te doven
Ons land is een van de lichtste landen ter wereld, dat kan veel minder en duurzamer. “De manier waarop we nu nog met licht omgaan is vrij lomp, dan kan veel slimmer, veel creatiever. Door inzet van technologie kun je mooier, duurzamer en slimmer verlichten”, aldus ambassadeur Daan Roosegaarde. Roosegaarde zal tijdens de Nacht van de Nacht het licht in het concertgebouw uitdoen tijdens een concert over de Nacht. Govert Schilling vraagt aan bedrijven en gemeenten niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht maar vaker lichten te doven.  Zodat kinderen die nu opgroeien ook kunnen ervaren hoe mooi ons sterrenstelsel is.  “Het is natuurlijk onzin om de hele nacht reclameverlichting te laten branden, die energie kan veel beter benut worden”, aldus ambassadeur Vincent Bijlo. Bijlo zal tijdens de Nacht van de Nacht in een donker Fort Vechten laten zien dat je allerlei leuke dingen kunt doen in het donker, zonder dat overdreven gedoe met licht en lichtreclames.

Fotografeer jouw Nacht van de Nacht
De Nacht van de Nacht organiseert dit jaar ook een nachtfoto wedstrijd.Geniet jij, tijdens de Nacht van de Nacht, of door de rest van het jaar, volop van een prachtige sterrenhemel? Of stoor je je aan de lichtvervuiling bij jou in de buurt? Maak een schokkende, indrukwekkende of prachtige nachtfoto en doe mee met de fotowedstrijd. Een mooie foto van een van de 350 activiteiten is ook van harte welkom! Wie weet win jij één van de drie masterclasses van natuur- en nachtfotograaf Johan van der Wielen.

Meer weten? Klik hier.