Lingewaard investeert in zuinige straatverlichting

1 juli 2015

traffic-lights-night-abstractBijna alle lantaarnpalen, met voedingskasten, grondkabels en lampen in de gemeente Lingewaard worden de komende jaren vervangen. De gemeente trekt daar 585.000 euro voor uit. De vervangingsoperatie is een mooie gelegenheid voor de gemeente om alle nieuwe palen te voorzien van led-lampen.

Dat laatste moet Lingewaard een besparing opleveren. Volgens het beleidsplan dat burgemeester en wethouders hebben aangenomen gaat het tot 2018 om 70.000 kilowattuur en dus een bedrag van 10.500 euro per jaar.

Goedkeuring
Burgemeester en wethouders moeten voor de bijna 6 ton nog wel goedkeuring krijgen van de gemeenteraad. Al is zonder de investering ook het terugdringen van het energieverbruik niet te doen, zeggen zij. Dan moet dat uit het budget dat jaarlijks is gereserveerd voor onderhoud en gaat het vervangen van verlichting veel langzamer.

Wanneer welke verlichting vervangen wordt heeft de gemeente nog niet op een rijtje staan. Wel belooft ze het omwonenden te laten weten als er in de buurt wordt gewerkt.

Bron: De Gelderlander