Lichtreclame in buitengebied niet toelaatbaar

22 november 2018

De gemeente Tytsjerksteradiel is landelijk koploper wat betreft haar beleid wat betreft de lichtuitstoot van stallen. Dit beleid zorgt ervoor dat verlichte stallen in Tytsjerksteradiel geen lichthinder veroorzaken. Nu wil de gemeente nieuw beleid ontwikkelen voor verlichte (led-)reclameborden. De gemeente wijst erop dat de opkomst van led reclameborden merkbaar is in het land. In Tytsjerksteradiel komt het nog beperkt voor, maar gezien de trend is het de verwachting dat dit zal doorzetten.

Het probleem speelt al bij het led-reclamebord van zonnepark De Griene Greide op de voormalige vuilstortplaats bij Garyp. De gemeente kreeg steeds meer signalen van inwoners dat de verlichting van het reclamebord erg fel was langs de Sintrale As die bewust donker gehouden wordt, meldde het Friesch Dagblad vorige week. Om die reden gaat dit led-reclamebord nu al om zes uur ’s avonds uit. Er hebben zich meer partijen bij de gemeente gemeld die ook wel zo’n led-reclamebord langs de As willen. Donderdag neemt de gemeenteraad een besluit over het wel/niet toestaan van nieuwe led-reclameborden en hoe één en ander zich verhoudt met het beleid van donkere buitengebieden.

Platform Lichthinder wijst erop dat door de steeds toenemende druk van concurrentie bedrijven willen opvallen voor hun klanten. Reclame is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Dit, gecombineerd met het streven naar een 24-uurs economie, zorgt ervoor dat een groeiend aantal bedrijven vindt dat reclame ook in de nachtelijke periode te zien moet zijn.

Lees hier het volledige artikel: https://frieschdagblad.nl/2018/11/21/opinie-lichtreclame-in-buitengebied-niet-toelaatbaar