Licht uit in Gelderland

25 oktober 2016

ARNHEM – Zaterdag is het voor de 12e keer de Nacht van de Nacht. Doordat Nederland een van de meest verlichte landen van Europa is, zien we ’s nachts niet meer dat we altijd omgeven worden Foto: Johan van der Wielen door miljarden flonkerende sterren. Als het nieuwe maan is, dan is de nacht op zijn donkerst, en dat valt dit jaar samen met de Nacht van de Nacht.

Aandacht voor lichtvervuiling

Verschillende gemeenten zijn bezig om hun verlichting te veranderen of te verminderen. De gemeente Epe wil in het buitengebied lichtvervuiling voorkomen door alleen lantaarnpalen te plaatsen op gevaarlijke punten waar de verlichting echt nodig is. Ermelo en Harderwijk verwijderen overbodige lantaarnpalen. En in Arnhem wordt een proef gehouden met een (on)verlicht fietspad. De gemeente wil de lichtmasten langs de Weg naar de Stenen Tafel weghalen, om fietsers te verleiden de verlichte Hommelseweg te nemen.

In Gelderland gaat zaterdagnacht het licht onder andere uit bij Ikea (Duiven), Achmea Campus (Apeldoorn), kerktoren en gemeentehuis Asperen, gemeenten Voorst en Zevenaar, Uilen- en Dierenpark De Paay (Beesd) en het Torentje in Apeldoorn.

Op de website van omroep Gelderland vindt u nog een prachtige video over een volkssterrenwacht Bussloo