Gemeente Leusden koploper in duurzaamheid

24 februari 2017

 

Door de versnelde overgang naar LED verlichting in combinatie met het telemanagementsysteem haalt gemeente Leusden al vóór 2020 de ‘Hoofddoelen OVL 2030’ uit het SER-Energieakkoord. De gemeente Leusden tekende maandag 26 september een 15-jarig contract voor beheer en onderhoud van de openbare verlichting.

Tekenen van contract

De vervanging van alle armaturen binnen twee jaar en de implementatie van een telemanagementsysteem maakt van de gemeente een koploper in duurzaamheid. De aanpak wordt zowel regionaal als landelijk met belangstelling gevolgd. Het contract leidt tot extra samenwerking en meer impact op het gebied van duurzaamheid, recycling en ‘Social Return On Investment’.

Nieuw in Nederland

Vooral het inzetten van telemanagement voor de hele gemeente is nieuw in Nederland. Het biedt verschillende voordelen, zo is elke lichtmast online aangesloten op een computersysteem; per lichtmast is zichtbaar waar een storing is, wat voor soort storing het is en hoe lang het duurt voordat de storing is verholpen. Per lichtmast of per groep of wijk kan het verlichtingsniveau daarnaast anders worden ingesteld, het licht kan worden verminderd of juist versterkt.

Lichthinder

Ook lichthinder is een belangrijk aandachtspunt in Leusden. Uitbreiding van OVL wordt daarom kritisch beoordeeld. Een mooi voorbeeld van beperken van lichthinder is de toepassing van led-spotjes in het fietspad Asschatterweg en het fietspad langs de Rijk van Loenenbaan. In het contract is de installatie van dynamische fietspadverlichting op de Lockhorsterweg opgenomen.

Lees het volledige artikel