Fotoserie lichtvervuiling

Fotoserie lichtvervuiling

Nu de dagen korter worden is er steeds meer aandacht voor al het onnodige kunstlicht dat wij in onze nachten tegen komen. Zo werden we een tijdje terug benaderd door Debora. Zij volgt de vakopleiding Fotografie aan de Nederlandse Fotovakschool en legt zich momenteel toe op nachtfotografie. Ze bood ons aan foto’s te maken die wij mogen gebruiken in onze campagne Nacht van de Nacht. Dat aanbod lieten we niet liggen.

23 november 2022

Fotoserie lichtvervuiling

‘Mijn naam is Debora van Tigchelhoven. Ik volg de vakopleiding Fotografie aan de Nederlandse Fotovakschool. Ik ben vorig jaar gestart met deze opleiding om een verdieping te maken in mijn werk. Ik fotografeer al een aantal jaren portretten en heb de behoefte om uit te breiden naar andere doelgroepen.

De schoolopdracht vraagt om een serie van (stedelijke) landschapsfoto’s waarbij menselijke aanpassing is toegepast. Verder staat de opdracht open voor eigen invulling. Mijn eigen wens hierbij is om iets met nachtfotografie te doen. Zoekende naar een onderwerp voor een betekenisvolle nachtelijke serie kwam ik op de website nachtvandenacht.nl. De enorme opsomming van gevolgen van lichtgebruik in de nacht kwam bij mij binnen. Zoals de gevolgen voor planten, dieren en eigen gezondheid. Ik voelde dat ik hier iets mee kon. Ik besloot mijn project de titel ‘Lichtverspilling in de nacht’ te geven en nam contact op met de vraag of ik iets voor de organisatie kon betekenen in het kader van mijn opdracht. Met enthousiasme is gereageerd! De behoefte aan foto’s van reclame-uitingen werd uitgesproken. Uitingen die storend zijn door hun felle lichten en doelloos door hun plaats in de leegte en het gebrek aan voorbijkomende reizigers. Mijn foto-project loopt nog door tot begin januari en ik hoop tegen die tijd een serie foto’s op te leveren die bijdragen aan de bewustwording van lichtverspilling in de nacht.’

Fotoserie lichtvervuiling

De foto’s bij dit artikel zijn van de hand van Debora. De foto’s geven een goede indruk van de zinloosheid van reclameverlichting in buurten waar in de avonduren niemand vertoeft. Nachtfotografie is een vak apart en we zijn daarom ook heel trots dat Debora met haar fotoserie wil bijdragen aan de bewustwording rondom lichtvervuiling in de nacht.

Tags:

Wil je meer foto's zien van Debora, neem dan eens een kijkje in haar portfolio.