Daan Roosegaarde ambassadeur voor Nacht van de Nacht

28 juli 2015

Kunstenaar, ondernemer en ontwerper Daan Roosegaarde is dit jaar ambassadeur van de Nacht van de Nacht campagne. In deze campagne van de Natuur en Milieufederaties worden bedrijven en gemeenten opgeroepen spaarzamer en creatiever met licht om te gaan. “De manier waarop wij nu nog met licht omgaan is vrij bruut, is vrij lomp. Dat kan veel mooier, creatiever en poëtischer. Dat spaart energie, voorkomt lichthinder en is beter voor de aarde” aldus Daan Roosegaarde in de tv spot voor de Nacht van de Nacht campagne.

Daan Roosegaarde ambassadeur van de Nacht van de Nacht campagne

Ambassadeurs van de Nacht
Naast Roosegaarde zijn ook cabaretier Vincent Bijlo, dichter Ingmar Heytze, sterrenkundige en wetenschapsjournalist Govert Schilling en oud minister Jacqueline Cramer dit jaar ambassadeur voor de Nacht van de Nacht campagne. Ook popgroep De Dijk werkt aan de campagne mee en heeft haar single ‘Mag het licht uit’ aangeboden voor de campagne. Bijlo, Schilling en Roosegaarde roepen ieder in verschillende radio en tv spotjes publiek, bedrijven en gemeenten op om mee te doen aan de Nacht van de Nacht. De tv spotjes worden vanaf 1 aug uitgezonden bij alle regionale omroepen en de radiospots op radio 1 en 2. De Natuur en Milieufederaties organiseren de campagne dit jaar voor de elfde keer.

Lichten uit
Tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober doven honderden bedrijven en gemeenten de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Ook worden er in heel Nederland honderden evenementen in het donker georganiseerd worden. Van wandelingen, kanotochten tot fotoworkshops of dineren in het donker. Bedrijven en gemeenten kunnen zich aanmelden op de website https://www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij/

Duisternis goed voor gezondheid
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Honderden activiteiten
Tijdens de Nacht van de nacht zullen er honderden activiteiten georganiseerd worden in het duister. Op de website staan nu al meer dan 50 activiteiten aangemeld die tijdens de Nacht van de Nacht georganiseerd worden. Onder andere wandelingen, sterrenkijken, diners, natuurvaartochten, speuren naar dieren, huifkartocht, zeilen op het wad. Allemaal in het donker. De activiteiten staan op https://www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/