Boschplaat Terschelling bekroond met label Dark Sky Park

1 juli 2015

De Boschplaat

De Boschplaat op Terschelling is door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot eerste Dark Sky Park van Nederland. Het buurtschap De Buren van Oosterend en Staatsbosbeheer hebben dit in het voorjaar van 2015 aangevraagd en het predicaat is nu toegekend. Dark Sky Parken zijn gebieden in de wereld waar de nachtelijke duisternis optimaal tot zijn recht komt. De Buren van Oosterend en De Vries zetten zich gezamenlijk in om de aanvraag gehonoreerd te krijgen. Het doel is om extra aandacht te krijgen voor het thema nachtelijke duisternis op Terschelling en op die manier het licht van de sterrenhemel te bewaren voor de toekomst.

Nachtelijke duisternis

Echt donkere nachten met een prachtige door sterren en maan verlichte hemel. Of juist pikdonker bij nieuwe maan of een bewolkte hemel. De Buren en Staatsbosbeheer wisten al langer dat de Boschplaat, al 45 jaar Europees natuurreservaat, absoluut donker is. Initiatiefnemer Melis de Vries van Terschelling Recreatie woont zelf in Oosterend, het dorp dat grenst aan de Boschplaat. “Ik ga regelmatig ’s avonds eropuit. Een wandeling of fietstocht met de hond, door de duinen en de polder. Iedere keer weer was en ben ik onder de indruk van de prachtige omgeving. Ik realiseer me vooral dat die nachtelijke duisternis te weinig door mensen wordt ervaren en gewaardeerd. Dat was voor mij de reden om me te verdiepen in de materie en partijen bijeen te roepen”.

Aangepast aan de nacht

Boswachter Remi Hougee van Staatsbosbeheer: “Mensen staan er vaak niet bij stil, maar veel dieren zijn aangepast aan de nacht en er zelfs van afhankelijk. Wist je bijvoorbeeld dat een uil speciale veren heeft die geen geluid maken zodat de muizen hem niet horen aankomen? En dat vleermuizen door te veel kunstlicht minder of niet naar eten gaan zoeken?” In Nederland hebben de nachtdieren het moeilijk vanwege de hoge mate van lichtvervuiling. Lichtvervuiling vormt, net als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Dat een Dark Sky Park in Nederland is gerealiseerd is een unicum, juist vanwege de hoge mate van lichtvervuiling. Er zijn totaal twintig Dark Sky Parken  in de wereld, waarvan tien in Europa. Onlangs zijn er vijf nieuwe parken bijgekomen of worden binnenkort ingesteld: drie in Amerika, één in Wales (Brecon Beacons National Park) en nu dan de Boschplaat.

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer wordt hopelijk volgend jaar het tweede Dark Sky Park van ons land. Vorige week is op het terrein van Staatsbosbeheer in Lauwersoog een lichtmeter geplaatst om te monitoren hoeveel sterren er te zien zijn. De komende maanden laten de betrokken overheden uitzoeken welke lichtbronnen er aangepakt kunnen worden, onder meer in Lauwersoog. Hierover zijn al gesprekken gevoerd met belangrijke partijen uit het gebied, zoals de recreatieparken, de haven, gemeenten en Defensie. Dark Sky Park is een van de projecten van het Uitvoeringsprogramma Lauwersmeer 2014-2018, van de Stuurgroep Lauwersmeer, waarin de provincies Groningen en Fryslân en de gemeenten De Marne, Kollumerland en Dongeradeel samenwerken.

Meer informatie vind je op darkskyterschelling.nl