Al 150 activiteiten tijdens Nacht van de Nacht

16 september 2015

 

Tijdens de Nacht van de Nacht van 24 oktober staan er nu al meer dan 150 bijzondere activiteiten in het donker in de planning. Op de website nachtvandenacht.nl komen er dagelijks nieuwe activiteiten bij in alle provincies. Ambassadeur Daan Roosegaarde opent een bijzonder concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest dat ter ere van de Nacht van de Nacht in een duister Concertgebouw speelt in Amsterdam. Sterrenkundige Govert Schilling geeft als ambassadeur een masterclass sterrenkunde tijdens een diner in het donker op landgoed de Reehorst in Driebergen (Utrecht). Ambassadeur Vincent Bijlo werkt mee aan unieke rondleidingen in een donker Fort Vechten en op de Waddenzee vindt er een zeiltocht in het donker plaats. Enkele activiteiten zijn nu al volgeboekt zoals de nachtwandeling door de Oostervaardersplassen (het decor van de film de Nieuwe Wildernis).

 

houten golfbreker bij heldere sterrenhemel, het ISS komt voorbij; wooden breakwater at clear starry night, the ISS crosses the sky
Beeld: Johan van der Wielen

Veel grote bedrijven doven verlichting en steunen de Nacht
De Natuur en Milieufederaties organiseren de campagne voor de 11e keer. Tijdens de Nacht van de Nacht doven ook honderden bedrijven en gemeenten de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Nu al hebben Ikea, Rabobank, Interpolis, Achmea, FBTO, Zilveren Kruis, Albron, Siemens en Eneco aangegeven aanlichting of reclameverlichting te doven.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.