Ewout en Elisabeth gasthuis

Type verlichting Verlichting uit een gebouw Adres David van Bourgondiëweg, Wijk bij Duurstede, Nederland Foto Beschrijving

Ernstige licht overlast. Iedereen heeft verduisteringen gordijnen of rolluiken, anders kan je niet slapen. Ik kan s’nachts in de serre de krant lezen

Deze melding van lichthinder is aan de orde geweest in Hart van Nederland
https://www.hartvannederland.nl/video/uitzendingen/2020/31-oktober-2020-laat/
vanaf 3,22 min

reactie van WoonZorg 16-11

“Ook wij hebben het fimpje gezien en hebben eerder al deze vraag gekregen van een van de bewoners van de eengezinswoningen.  Naar aanleiding van die vraag hebben wij destijds de verlichting gehalveerd, om het vele licht te verminderen. U kunt dit ook zien omdat de lampen om en om branden.

Woonzorg Nederland huisvest ouderen vanaf 55+. Het lichtbeleid is afgestemd op senioren. Geheel met het doel om de bewoners een gevoel van veiligheid en toegankelijkheid te geven, zodat zij met een goed gevoel over de gangen kunnen lopen. Het betreft hier dus ook een doelgroep waarbij we de veiligheid van onze bewoners willen blijven garanderen. Minder verlichting zou een onveilige situatie kunnen opleveren”

De Nacht van de Nacht heeft WoonZorg verzocht de mogelijkheden te onderzoeken
– de lichten beter af te schermen (de grond te verlichten en minder de gehele omgeving)
– te onderzoeken of dimmen in de rustige uren vanaf 22 uur mogelijk is
– te onderzoeken of sterk dimmen en laten oplichten vanaf 22 uur en in de nacht mogelijk is

Je ziet dat steeds meer op bijvoorbeeld parkeerplaatsen en stations van Pro Rail. Lichten gaan in de nacht uit als er niemand meer is. En als er iemand de parkeerplaats of het station op komt lopen springen de lichten langzaam aan. (vaak maar 1 of 2% van de tijd)