Vetera et Nova, compositie voor carillon, viool en elektronica, Enschede

StadsCarillon Enschede

Vetera et Nova – het Oude en het Nieuwe – is een compositie voor beiaard, viool en elektronica die is geschreven voor 5 musici en ca. 40 min. duurt.

Zoals de titel suggereert, richt het werk zich op de tegenstelling tussen de beiaard – een zeer oud instrument – en moderne elektronische instrumenten: modulaire synthesizers, computersoftware en tapemachines.
Het werk bestaat uit 5 delen: Prelude (Carillon); I. Movement (Carillon- Tape-Synthesizers); II. Movement (electronics); III. Movement (Viool- Synthesizers-Carillon-Tape); IV. Movement (Tape-Carillon-Viool-Synthesizers).

We leven in een tijd waarin we worden geconfronteerd met systematische ontmenselijking en uitbuiting, milieucrises en onhoudbare systemen van exponentiële groei, gekenmerkt door neoliberale markt-gedreven ideologieën. Het welzijn van de natuurlijke ecosystemen waarin we leven komt in het gedrang en daarmee het welzijn van levende wezens, ook ons eigen welzijn als mens.
Vetera et Nova is een muzikale vorm van eco-kritiek en een oproep om ons te bezinnen op onze relatie met elkaar, met de aarde en met de natuur. Geleidelijk gaan klassieke compositietechnieken over in moderne concepten zoals generativiteit. Luisteraars worden langs een muzikale verhaallijn geleid van verleden naar heden en naar een mogelijke dystopische toekomst.

Riccardo Fortunato is een Duits-Italiaanse componist, producer en performer met een grote passie voor het schrijven van hedendaagse muziek en het produceren van elektronische muziek. Hij ziet geluid als een vorm van muzikale expressie en focust vooral op de textuur van geluid en klanken in elke stap van het creatieproces, terwijl hij streeft naar pure en originele muziek. Muzikale concepten als tijd en eeuwigheid en een respectvolle houding tegenover het ‘heilige’ in de kunst zijn een constante in Riccardo’s muzikale praktijk.
Bij het schrijven van zijn stukken hecht Riccardo veel belang aan stilte en verstilling, waardoor hij meestal schrijft voor kleine bezetting waar hij het maximale probeert uit te halen. Tegelijkertijd streeft hij ernaar om complexe emotionele toestanden in zijn muziek uit te beelden.
Zijn stijl is sterk geïnspireerd door Byzantijnse gezangen en heilige muzikale tradities uit Oost-Europa. Zelf omschrijft hij het als “staan met één voet in het verleden en de andere in het heden”. In 2022 studeerde hij af als Master of Music bij het ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, waar hij o.a. les kreeg van componist Andries van Rossem.

Maria Isolina Cozzani (1994 in Ludwigsburg, Duitsland; gevestigd in Arnhem, Nederland) is violiste, performance kunstenaar en multimedia componiste. Ze werkt als violiste en componiste in Spanje, Nederland en Italië met verschillende ensembles (jazz, hedendaagse en vrije improvisatie). Maria sloot in juni 2023 de ArtEZ Master of Music af met een interdisciplinaire concept-gebaseerde productie: via een combinatie van muziek, performance en beeld reist ze door innerlijke werelden, dystopische decors en de ongerepte natuur.

Matteo Traverso is een digitale geluidskunstenaar, geboren in Santa Margherita Ligure (Italië) en momenteel gevestigd in Arnhem (Nederland). Hij heeft met zijn werk opgetreden op verschillende podia en festivals voor digitale kunst, elektronische en avant-garde muziek in Italië, Spanje, Duitsland en Nederland. Matteo’s artistieke onderzoek draait om thema’s als: het gebruik van technologie als spiegel van de mens, ecologische duurzaamheid, de relatie tussen mens, natuur en technologie, en digitale media als nieuw instrument voor metafysisch onderzoek.

Lena Chen is een geluidskunstenaar uit Taipei (Taiwan). Ze werkt met VCV Rack en modulaire synthesizers en gebruikt generatieve, sample granulaire en sonificatie technieken die de traditionele conventies van geluidskunst uitdagen. Lena’s ervaring in grafisch en mode ontwerp inspireert haar tot experimentele benaderingen waarbij ze verschillende thema’s en kunstvormen overstijgt, deconstrueert en integreert. Haar artistieke onderzoek is gericht op het snijvlak van informatietechnologie, media en het menselijk leven.

Lena en Matteo studeren bij de Master Sound of Innovation (ArtEZ, Enschede).

De CampusBeiaard wordt bij dit concert bespeeld door Esther Schopman, stadsbeiaardier van Enschede en docent/onderzoeker bij de Master of Music van ArtEZ.

De geluidstechniek wordt verzorgd door Bert Kuipers.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door subsidies van het Fransenfonds en het Universiteitsfonds Twente.

Organisatie informatie

Naam
StadsCarillon Enschede

Activiteit informatie

Straat Postcode Plaats Tijd Aanmelden via Kosten Type Geschikt voor kinderen Deze activiteit is geschikt voor rolstoelgebruikers
Drienerlolaan 5, 7522 NB Enschede, Netherlands5 7522 NB Enschede 19:00 - 20:00 uur niet nodig geen overig Ja