voorkomlichthinder

In 4 stappen naar duurzame bedrijfsverlichting

De voordelen

Het licht uitdoen is een simpele, goedkope en duurzame maatregel die je als bedrijf kunt nemen. MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof is ambassadeur van de Nacht van de Nacht en hij deed eerder al een dringende oproep aan bedrijven om vaker de lichten te doven. Het bespaart energiekosten, onderhoudskosten en zorgt voor een mooiere sterrenhemel in Nederland. Daarnaast is het beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen.

Het is onnodig om de hele nacht alle lichten te laten branden.

Hieronder vind je tips om in 4 stappen te komen tot duurzame bedrijfsverlichting. De Brabantse Milieufederatie en Jong RES nodigen je uit om deze stappen toe te passen op je bedrijfsverlichting. Succes met het verduurzamen van je verlichting!

Stap 1: Kijk opnieuw naar je verlichting
Hier zijn de grootste stappen te behalen. Veel ondernemers weten niet dat hun bedrijf ’s nachts wordt verlicht. Bovendien slapen je klanten ’s nachts ook, dus heeft reclameverlichting minder effect.

# Kijk kritisch naar alle verlichting die aanwezig is binnen en buiten het bedrijf. Zijn er lampen die (gedurende bepaalde perioden) voor niets branden? Doe ze dan uit. Dat kan ook automatisch door aanwezigheidsdetectie. 

Stap 2: Kies voor duurzame verlichting
Door te kiezen voor LED-lampen en de lichtsterkte te dimmen is veel geld te besparen. Bovendien verdien je de investeringskosten binnen een paar jaar terug.

# Door gewone lampen of tl buizen te vervangen door LED-lichtbronnen kun je 60 tot 80% besparen op het energieverbruik. Hoe ouder de huidige verlichting, hoe sneller de investering is terugverdiend.
# Niet alle verlichting hoeft in één keer te worden vervangen. Begin bijvoorbeeld in magazijnen, parkeergarages, op buitenterreinen, of plekken waar lang licht brandt.
# Kies voor dimbare verlichting. Vaak kan met een lagere lichtsterkte hetzelfde effect worden bereikt. 

Stap 3: Stel verlichting af
Lichtreclame die overstraalt is vaak niet leesbaar en wordt als hinderlijk ervaren. Voorkom lichthinder voor mens en nachtdieren door lichten af te stellen.

# Zorg ervoor dat de armaturen van buiten- en reclameverlichting naar beneden zijn gericht en dus niet naar boven of te ver zijwaarts straalt.
# Sluit het beveiligingssysteem en de verlichting op elkaar aan. Wanneer het alarm op het gebouw wordt ingeschakeld, schakelt de verlichting automatisch uit.
# Doof reclameverlichting en illuminatie van gebouwen na sluitingstijd. Uit onderzoek blijkt dat 8 van de 10 Nederlanders wil dat reclameverlichting en illuminatie van gebouwen s’ nachts uitgaat.

 Stap 4: Stimuleer bewustwording
Stimuleer bewustwording bij het personeel om optimaal om te gaan met licht.

# Geef de beveiliging opdracht om op te letten waar het licht nog brandt in het gebouw. Op plekken waar onnodig licht brandt kunnen ze briefjes of stickers met een boodschap achterlaten.
# Onderzoek hoe het personeel het nieuwe licht ervaart.
# Doe volgend jaar ook mee aan de Nacht van de Nacht en doof zoveel mogelijk licht. Meld je aan op de site

Hulp nodig?
Laat je adviseren door een lichtexpert met specialisatie en expertise op het gebied van duurzaamheid (bijvoorbeeld via een lichtplan- of duurzaamheidsanalyse) of bekijk de Richtlijn Lichthinder. Deze Richtlijn is opgesteld door de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde.