Zeeuwse Nacht van de Nacht 2013

8 oktober 2013

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door de ZMf in samenwerking met vele anderen, waar u de schoonheid  van de donkere nacht kunt beleven. Vorig jaar mochten we duizenden bezoekers verwelkomen. Dit jaar valt de Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober. In totaal worden op dertien locaties in Zeeland nachtactiviteiten gehouden, u vindt de activiteiten op: www.nachtvandenacht.nl

Op Neeltje Jans en nabij landgoed Zeeduin kunt u een duinwandeling maken om de stilte te ervaren en te genieten van de sterrenhemel. Nabij de forten Ellewoutsdijk en Rammekens en het Braakmanbos kan jong en oud speuren naar nachtdieren. Ook twee musea, Terra Maris en het Zeeuws museum, openen ‘s avonds de deuren en heten de bezoekers van harte welkom met een mysterieus nachtelijk programma. En… er is nog veel meer te beleven. Kijk op: www.nachtvandenacht.nl voor alle activiteiten.

Grootse Nacht van de Nacht in Middelburg
Zo pakt Middelburg grootser uit dan ooit. Daar staat heel het centrum in het teken van de Nacht met activiteiten als donker tafelen, sterrenkijken, glow in the dark, nachtliederen, theater, muziek en een filmvoorstelling. In de binnenstad is de horeca initiatiefnemer. Maar in de wijkctiviteiten maar ook bewoners vinden elkaar tijdens de Nacht van de Nacht, bijvoorbeeld bij Speelhof Hoogerzael.

Achtergrondinfo en petitie tegen lichthinder
Zeeland is nog relatief donker en dat wil de ZMf graag zo houden. Daarom organiseert de ZMf samen met vele anderen de Nacht van de Nacht om  zo de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder. Niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte één van de oerkwaliteiten van het landschap. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Aangezien de helft van de dieren ‘s nachts leeft en omdat vele mensen zich ergeren aan energieverspilling, zijn de Natuur- en Milieufederaties  in aanloop van de Nacht een petitie gestart  om een einde te maken aan de nachtelijke reclameverlichting. Via deze website  kan de petitie nog tot 15 oktober gesteund worden. De petitie wordt aangeboden aan de politiek.

Klik op de pagina Activiteiten om alle duistere activiteiten te bekijken. Met behulp van het filter kunt u de activiteiten in de provincie Zeeland bekijken.