Wie wordt de ster van de Nacht van Noord Holland?

6 juli 2016

De Provincie Noord-Holland lanceert samen met Natuur en Milieufederatie Noord-Holland de “Ster van de Nachtprijs”. Deze prijs is ingesteld met als doel lichthinder terug te dringen en energie te besparen. Daarmee kunnen we op meer plekken genieten van nachtelijk duister en een flonkerende sterrenhemel. De Ster van de Nachtprijs 2016 is te winnen door het beste plan voor maatschappelijk verantwoorde buitenverlichting. Om mee te dingen kunnen bedrijven, overheden en organisaties hun plannen indienen tot en met 15 september 2016. De prijs wordt uitgereikt op 29 oktober 2016.  

Ster-van-de-Nacht-banner-1000px-300x115Lichtvervuiling, en dan bedoelen we niet de lekker lange zomerzon waar we nu het grootste deel van de dag van kunnen genieten, is een serieus probleem. Dat bleek wederom toen onlangs de nieuwe wereldkaart van de lichtvervuiling werd gepresenteerd. Uit die kaart blijkt dat 80% van de Nederlanders de Melkweg niet kan zien. Daarmee wonen we in één van de meest lichtvervuilde regio’s van de wereld. Lichthinder, bijvoorbeeld als gevolg van toenemende verstedelijking en het gebruik van assimilatieverlichting in kassen, is schadelijk voor de gezondheid van mensen. In verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen lichtvervuiling en borstkanker, slaapstoornissen en stress. Ook heeft nachtelijk kunstlicht negatieve gevolgen voor planten en dieren, zoals een verstoord bioritme. 

Tijdens de jaarlijkse manifestatie de Nacht van de Nacht, eind oktober, blijkt dat veel mensen niet alleen genieten van duisternis maar hier ook baat bij hebben. Dat zien ook steeds meer bedrijven, overheden en organisaties. Die willen daarom hun lichthinder gaan verminderen, maar dat gaat niet altijd zo simpel als het lijkt. Led-lampen vragen wel minder stroom, maar moeten goed worden afgesteld, het licht ervan is fel en kan tot ver stralen. Het voorkómen van lichthinder vormt dan ook een belangrijke uitdaging bij de toepassing van led-verlichting. De Provincie Noord-Holland wil daarom de productie van goede lichtplannen stimuleren en daarmee tevens koplopers een hart onder de riem steken. Dat gebeurt nu met deze prijs.

 Lees meer op www.sterrendichterbij.nl