Venlo koploper door grootschalige LED toepassing in straatverlichting

1 juli 2015

110213_LED_vs_Sodium_vs_Mercury

Sinds 2013 is de gemeente Venlo bezig met het vervangen van verouderde straatverlichting. Dit gebeurt door een groot gedeelte, maar liefst 70 procent, van de openbare verlichting te vervangen door dimbare LED-verlichting. Tot heden is 60 procent van dit werk voltooid. In 2016 moeten er ca. 16.000 armaturen vervangen zijn.
De energiebesparing door de toepassing van LED-verlichting loopt op tot 65 procent per armatuur.

Zowel in Nederland als in Europa geeft Venlo al sinds 2012 het goede voorbeeld door te investeren in duurzame, energiebesparende Openbare Verlichting. Een bijdrage vanuit het European Energy Efficiency Fund (geïnitieerd vanuit de Europese Commissie) bevestigd deze koplopersrol. Inmiddels is er ook vanuit meerdere Europese gemeenten en regio’s met veel interesse geïnformeerd naar de Venlose aanpak.

Wethouder Henk Brauer van Venlo licht toe: “door te kiezen voor LED-verlichting kiest de gemeente Venlo voor duurzaamheid, kostenbesparingen op het gebied van energie en een reductie van CO2 uitstoot. De gemeente voldoet hiermee ruim aan de doelstellingen zoals is opgenomen in het onlangs vernieuwde energieakkoord.”

De resultaten tot en met 2014 zijn veelbelovend. Zoals onderstaande tabel toont, is 36,4 procent van de straatverlichting zuinig. Van het totale areaal was eind 2014 reeds 26 procent voorzien van LED-verlichting. Daarnaast is 37,8 procent van de straatverlichting ‘slim’, dit betekent dat de straatverlichting zowel zuinig alsook dimbaar is. Door deze vernieuwingen is er in 2014 een besparing van 13,3 procent op het totale energieverbruik gerealiseerd.

Gemeente Venlo is hiermee een koploper en een voorbeeld voor vele andere gemeenten in Nederland en Europa. Een overzicht van de planning, meer informatie en een informatieve video is te vinden op www.venlo.nl/verlichting.