Texel als eerste gemeente energieneutraal verlicht

26 november 2015

Vanaf begin 2016 zal alle openbare verlichting op het eiland Texel bestaan uit energieneutrale LED verlichting. Daarmee is Texel de eerste gemeente in Nederland die op het gebied van openbare verlichting geheel in eigen energiebehoefte voorziet.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom de verlichting in Texel wordt aangepakt: Het is goed voor het milieu, draagt bij aan de kernwaarde ‘nachtelijke duisternis’ en levert een behoorlijke besparing op. “Donker waar het kan en licht waar het moet” is het uitgangspunt voor het nieuwe lichtplan.

lighthouse-377821_1920Uitgelezen kans
Veel lichtmasten op het eiland zijn in de jaren vijftig gebouwd en dus nodig toe aan vervangen. Dit zal de gemeente als een uitgelezen kans om alle openbare verlichting op het eiland onder handen te nemen. Het doel van Texel om in 2050 compleet energieneutraal te zijn komt hiermee dichter in beeld.


Zonnepanelen

Aanpassingen die gedaan gaan worden zijn bijvoorbeeld het doven of dimmen van verlichting, het aanpassen van de kleur van het licht en het vervangen van gewone armaturen door LED armaturen. Die laatste zal leiden tot een vermindering van twee derde van het energieverbruik van verlichting. De energie die nodig is om de LED lampen te laten branden zal worden opgewekt met zonnepanelen.

Bron: Texel Geeft Energie