Succesvolle Nacht van de Nacht met sterren, nachtdieren en cultuur

28 oktober 2014

In de nacht van zaterdag op zondag hebben weer duizenden mensen genoten van de tiende Nacht van de Nacht, georganiseerd door De Natuur- en Milieufederaties. Jong en oud genoot tijdens de langste nacht van het jaar van de meer dan 300 activiteiten die door het hele land werden georganiseerd.

In Doesburg namen bijna 200 mensen deel aan de nachtelijke boottocht op de IJssel, georganiseerd door de Gelderse Natuur- en Milieufederatie en Dagblad de Gelderlander. Gelderlander-journalist en bioloog Gerrit Jansen vertelde over dieren in de nacht en columnist Thomas Verbogt zorgde voor spannende verhalen aan boord. In Nijmegen gingen ruim 100 mensen rond middernacht aan boord van de Pannenkoekenboot bij Nijmegen voor een tocht over de Waal.

Drukte in Drenthe

Ook in Drenthe waren veel mensen op de been tijdens de Nacht van de Nacht. Bij het Nachtspektakel dat georganiseerd werd door de Natuur- en Milieufederatie Drenthe en het Hunebedcentrum, werden bezoekers getrakteerd op een spectaculaire theateropening van Visions of the North, lezingen van Wim Schmidt, en Govert Schilling, prachtige verhalen en gedichten van het Huus van de Taol en Pandvol Poëzie en een heel sfeervolle fakkeltocht door het Oertijdpark. IVN Borger liet mensen nachtvlinders bekijken en Stichting Het Drentse Landschap speurde het terrein af met een groep kinderen op zoek naar Hunebedvleermuizen. Tot slot kregen we kippenvel door de muzikale afsluiting van AAPNOOTMIES. Door de sfeervolle aankleding en fakkelverlichting bij het grootste hunebed van Nederland was het een prachtige nachtervaring met de heldere sterrenhemel als toetje.

Groningse sterren

Blaauw Sterrenwacht mocht ook dit jaar weer veel bezoekers ontvangen. Bezoekers konden de sterrenhemel bekijken door verschillende telescopen en de kinderen bouwden zelf hun eigen telescoop. Speciaal voor de Nacht van de Nacht schreef de sterrenwacht een fotowedstrijd uit. Deze werd gewonnen door de 13-jarige Annemarijn Zwerver uit Onderdendam.

Nederland een beetje donkerder

Ook waren er veel gemeenten die verlichting van gebouwen doofden. Zo was de Dom in Utrecht onverlicht tijdens de Nacht van de Nacht en doofde ook de Jaarbeurs haar verlichting. Ook in de gemeenten Leiden, Lelystad, Drachten, Almelo en Geertruidenberg was het wat donkerder dan normaal. Daar hulden diverse openbare gebouwen zich in het donker.