Slimme straatverlichting van Option

22 januari 2016

Option, een technologie bedrijf dat onder anderen in Leuven is gevestigd, neemt binnenkort LED-verlichtingsspecialisten Lemnis en Innolumis over. Ze willen ‘slimme straatverlichting’ gaan aanbieden die niet alleen energie zuinig is maar over nog vier systemen bezit waardoor de veiligheid en het comfort in de stad toenemen. 

– Veiligheid
De nieuwe straatverlichting monitort wat er op straat gebeurt en stuurt beelden door naar de politie.
– Milieu
De lantaarnpalen meten de CO2 uitstoot en kan in functie daarvan verkeersstromen sturen.
– Controle
De palen hebben een automatische nummerbord controle waarmee ze onder anderen kunnen checken of auto’s wel of niet verzekerd zijn.
– Energie zuinig
De lamp is uitgerust met een systeem waardoor het licht dimt wanneer het rustig is. Dit is echter een toepassing die tegenwoordig steeds vaker wordt getest en ingezet in dorpen en steden.
– Parkeerbeheer
De ‘slimme straatverlichting’ is in staat om te zien waar nog vrije parkeerplekken zijn.

street-lamp-3399_1280Smart city’s
De twee Nederlandse bedrijfjes waren in handen van het gevallen technologieconcern Imtech en een Nederlandse ondernemer. Ze zijn gericht op het verduurzamen van bestaande openbare straatverlichting via de alternatieve Led-technologie. Maar Jan Callewaert, aandeelhouder en voorzitter van Option, ziet de straatverlichting ook als een middel om in te spelen op de trend van ‘smart cities’.

Bron: De Standaard