Slim Verlicht – Texel

5 februari 2020

Texel geeft het goede voorbeeld op gebied van energiebesparing en lichthinder

Energieneutraal Texel
De gemeente Texel heeft het doel om in 2020 honderd procent energieneutraal te zijn; evenveel energie opwekken als dat er verbruikt wordt. Om dit te bereiken heeft het eiland woningen beter geïsoleerd om daarmee energieverbruik te beperken,  zijn er energieneutrale sociale huurwoningen ontworpen, is er een drijvend zonnepanelenpark aangelegd en is de openbare verlichting vernieuwd. Het energieverbruik van de openbare verlichting is hiermee gedaald met 70%. 


Donkere sterrenhemel

De gemeente wil niet alleen energie besparen, maar ook lichtvervuiling verminderen. “Donker waar het kan, licht als het moet” is het uitgangspunt hierbij. Ze maken gebruik van een draadloos besturingssysteem op basis van bewegingsdetectie, die het verlichtingsniveau van de straatverlichting automatisch aanpast aan het aantal verkeersbewegingen. Op deze manier kunnen de bewoners van Texel de sterrenhemel weer zien én is er minder lichtvervuiling.

Lees hier meer over de slimme verlichting van Texel

 

Vakantie
Ook vakantiegangers kunnen Texel duurzaam beleven. Er zijn duurzame accomodaties en restaurants, maar ook verschillende groene activiteiten, zoals een bezoek aan de Texelse duurzame bierbrouwerij, een ritje op een elektronische tuk-tuk en zelf fruit, groenten en bloemen plukken in de Zelfpluktuin.  

Ontdek hier meer groene uitjes op Texel