Schipluiden meest lichtvervuilde plaats

19 maart 2015

Onderzoek door  Christopher Kyba (Vrije Universiteit van Berlijn ) en zijn collega´s laat zien dat het vrijwel nergens op aarde meer echt donker is door het gebruik van kunstmatig licht. Uit de jarenlange metingen op 44 plaatsen in 12 landen blijkt dat Schipluiden bij Delft, waar het wemelt van de tuinbouwkassen, de meest lichtvervuilde plaats van allemaal is.

Met een Sky Quality Meter, een lichtmeter die vaak door amateur-sterrenkundigen wordt gebruikt, hebben ze de hemelgloed gemeten en daaruit blijkt dat in Schipluiden de helderste (lees: meest lichtvervuilde) nachthemel voorkomt: 2.200 ‘Night Sky Units’ (NSU), een eenheid die gebaseerd is op de gemiddelde lichtintensiteit van een maanloze nachthemel zonder kunstlicht.

Kitt Peak in de VS, waar zich het beroemde Kitt Peak National Observatory bevindt, kwam met 0,22 NSU als donkerste plek uit de bus. Donkerste plek in Nederland: Schiermonnikoog met 1,3 NSU. Het vakartikel over het onderzoek van Kyba et al heet Worldwide variations in artificial skyglow, dat op 12 februari 2015 verscheen in Scientific Reports, is gratis te downloaden.

(Bron: Astroblogs.nl)