Rotterdam presenteert ervaringen met slimme verlichting

30 juni 2015

rotterdam

Het Havenspoorpad is een openbaar laboratorium voor innovatie. Rotterdam test hier slimme verlichting. Dankzij de Rotterdamse pilot is er nu een nieuwe verbeterde versie van het ALiS protocol voor telemanagement systemen beschikbaar voor alle Nederlandse gemeenten.

Telemanagement
Met telemanagement is de openbare verlichting op afstand bestuurbaar en te monitoren. Hiermee is de gemeente in staat om meer te verlichten als dat nodig is en minder als het kan. Storingen worden automatisch doorgegeven en het verbruik wordt geregistreerd. Hierdoor verbetert de veiligheid op straat, de dienstverlening en nemen de kosten van de verlichting af.

Eén portal
Langs het Havenspoorpad hebben zeven verschillende leveranciers hun telemanagementsystemen geplaatst. De systemen van de verschillende leveranciers worden bediend via één portal. Dit is mogelijk gemaakt dankzij het ALiS protocol. Dat staat voor: ASTRIN Lighting interoperability Standard. ALiS is een standaard protocol waarmee de verschillende software met één programma kan worden aangestuurd, het werkt als een soort schil om de systemen heen.
Tijdens het Kenniscafé van het Intergemeentelijk overleg Openbare Verlichting (IGOV) op maandag 15 juni presenteerde de gemeente de ervaringen met het ALiS protocol op het Havenspoorpad.

Nieuwe versie
Met ALiS zijn gemeenten niet meer afhankelijk van één leverancier en zo wordt wisselen tussen aanbieders makkelijker. Dit bevordert de concurrentie en het gebruikersgemak.
Dankzij de Rotterdamse pilot is er nu een nieuwe verbeterde versie van ALiS beschikbaar voor alle Nederlandse gemeenten.

Bron: Rotterdam.nl

Zie ook de film over het Havenspoorpad.