16e ambassadeur Nacht van de Nacht!

15 oktober 2020

Professor Joke Meijer 16e ambassadeur van de Nacht van de Nacht!
Op zaterdag 24 okt wordt voor de 16e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd. Dit jaar voor het eerst zonder de honderden activiteiten in het donker maar met een avondvullend programma op facebook en met een nieuwe ambassadeur! Professor Joke Meijer is de 16e ambassadeur geworden van de Nacht van de Nacht. Zij zal zich actief inzetten voor een donkerdere nacht vanwege de negatieve effecten van teveel licht op de gezondheid van mens en dier.

De nieuwe ambassadeur aan het woord
Als hersenonderzoeker ben ik gespecialiseerd in de biologische klok. Deze is bij de allereerste levensvormen op aarde ontstaan, ongeveer 3,5 miljard jaar geleden, en is nu aanwezig in nagenoeg alle organismen. Verstoringen van de klok treden op door lichtvervuiling in de nacht, waardoor de voortplanting van insecten en andere dieren niet meer plaatsvindt, ofwel plaatsvindt midden in de winter, omdat de hoeveelheid nachtelijk licht misleidend op het voorjaar duidt. Als we de nacht niet beschermen, zal een deel van de dierenpopulatie uitsterven. Met groot enthousiasme heb ik de rol van ambassadeur van de nacht aangenomen. In lezingen toon ik aan hoe het fragiele leven van alle organismen op aarde een complex onderling samenspel is, waarbij nachtdieren en dag dieren op elkaar afgestemd zijn. Nacht actieve insecten, en nacht actieve vissen (zoals de paling) worden helaas met uitsterven bedreigd en nachtelijk licht draagt hier aan bij. Ik pleit voor meer donkere nachten, om de werking van de biologische klok te  beschermen, en daarmee bij te dragen aan biodiversiteit en het leven op aarde.

De Nacht van de Nacht live stream
Tijdens de Nacht van de Nacht live stream van zaterdag 24 oktober zal Joke Meijer een interessante lezing geven over de gevolgen van lichthinder op mens en dier! Ze staat op het programma om 22 uur