Nijmegen gaat de Nacht van de Nacht in!

28 september 2018

De gemeente Nijmegen wil als European Green Capital de Nacht van de Nacht dit jaar extra luister bij zetten. Wethouder Harriët Tiemens: “De gemeente zal weer de aanlichting van prominente gebouwen in het centrum doven. Door verlichting tijdelijk te doven worden we ons meer bewust van de schoonheid van de nacht. Met het doven van onnodige verlichting kunnen we stroom besparen: dat is goed voor het klimaat en de portemonnee. Het past ook goed bij een stad die uitverkozen is tot Groene hoofdstad van Europa. We hopen dat nog meer organisaties en bedrijven dan vorig jaar meedoen door iets te organiseren en hun lichten tijdelijk doven.”

Deelnemers in Nijmegen die zich al hebben aangemeld:

  • De Bastei: gevarieerd programma vanaf 20.00 uur met o.a. nachtwandeling, lezingen, pubquiz en op het dakterras kan men met een telescoop kijken naar de sterrenhemel
  • Kinderboerderij De Goffert; leuk programma voor kinderen vanaf 19.00 uur met e.a. spannende speurtocht, lichtgevende rebus en kennis quiz over nachtdieren.
  • Restaurant Karel; dineren bij kaarslicht en boeiende lezing over sterrenkunde en ‘duistere zaken’
  • Carillon op de Grote Markt speelt om 20.00 uur ‘Mag het licht uit’.
  • Gemeente Nijmegen doet de verlichting uit bij het Stadhuis, de Stevenstoren, de Snelbinder en de Mariënburgkapel. Op de Grote Markt, tussen de Grotestraat en de Smitstraat gaat van vrijdagmiddag tot maandagochtend de gevelverlichting uit.

 

Doe jij ook mee? Meld je dan aan op www.nachtvandenacht.nl

Favoriet bij het publiek zijn bijvoorbeeld nachtwandelingen, sterren kijken, varen, lezingen over nachtdieren en dineren bij kaarslicht. Bedrijven kunnen een goed voorbeeld geven door het licht uit te doen en te onderzoeken of het structureel wat minder kan. Vorig jaar waren er in Gelderland meer dan veertig activiteiten, zoals nachtwandelingen door bos en hei en sterren kijken. Ook doofden 23 Gelderse bedrijven en gemeenten de aanlichting van kantoren en monumenten. En er was een record aantal diners-bij-kaarslicht!

 

 

Waarom aandacht voor duisternis?

Nederland is een van de lichtste landen ter wereld. Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. De natuur wordt erdoor ontregeld, mensen slapen slechter en het kost onnodig veel stroom. Om te laten zien hoe belangrijk duisternis is, organiseren de Natuur en Milieufederaties jaarlijks in oktober de Nacht van de Nacht met duizenden activiteiten.