Nieuwe gloeilamp efficiënter dan LED

18 januari 2016

Livermore_Centennial_Light_Bulb


In Amerika hebben onderzoekers een gloeilamp ontwikkeld die maar liefst drie keer efficiënter is dan de huidige LED lamp. Ze schrijven over de lamp in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Nanotechnology.

De lamp is extreem efficiënt omdat de energie die normaal verloren gaat nu kan worden teruggekaatst door een speciaal ontwikkelde kristallen structuur. Deze structuur wordt om het gloeidraad heen gewikkeld en verhoogt het rendement van de lamp tot 40%. Een normale LED lamp heeft 5 tot 20 procent rendement en de traditionele gloeilamp maar 2 tot 3 procent. Daardoor gaat er bij zo’n lamp bijna 97 procent van de energie verloren.

De wetenschappers zijn erg tevreden over de kwaliteit van het licht omdat deze, net als bij de ouderwetse gloeilamp, warm geel is.

Volgens MIT kan de nieuwe lamp ook de helft goedkoper zijn dan een led-lamp. Uit cijfers van het Britse Energy Saving TRust blijkt dat het verbruik van een gewone gloeilamp per jaar ongeveer 7,64 pond kost. Een led-lamp kost ongeveer 1,27 pond per jaar.  Als de nieuwe lamp van MIT de beloftes in de praktijk waarmaakt, gaat het verbruik per jaar minder dan 0,50 pond bedragen.

Bron: Groene Courant