Niet alleen 24 oktober wordt een bijzondere nacht

21 september 2015

In de nacht van zondag (27 sept) op maandag (28 sept) staat er iets bijzonders te gebeuren. We krijgen bij gunstige weercondities dan een ‘supermaan’ én een totale maansverduistering of ‘bloedmaan’ te zien. De laatste keer dat een maansverduistering samenviel met een supermaan dateert alweer van 1982, en de volgende vindt pas plaats in 2033.

lunar-eclipse-767808_640
Bloedmaan

De eclips is in zijn geheel zichtbaar vanuit Nederland en België. De eclips begint om 02:11 uur en staat bij het maximum, om 04:48 uur, op een hoogte van circa 24° (in Utrecht). De eclips eindigt om 07:24 uur. Een maansverduistering vindt plaats wanneer de aarde tussen de zon en de maan staat. De aarde zorgt dan voor de schaduw op de maan. De maan zal echter niet volledig verdwijnen zoals bij een zonsverduistering. Onze aarde kan niet alle zonlicht van de maan houden, een deel licht blijft de maan zwak verlichten. Hierbij krijgt de maan een rode gloed. Wie zich op dat ogenblik niet bewust is van de verduistering en naar de maan kijkt, zal vreemd opkijken.

Waarom bloedmaan?
Tijdens het maximum van een totale maansverduistering krijgt de maan een rode kleur, bloedrood. Deze rode kleur kan je vergelijken met de rode kleur tijdens een zonsondergang op onze aarde. Het zonlicht komt nog door onze atmosfeer en laat de rode kleur op de maan verschijnen. Dit fenomeen doet zich enkel voor tijdens een totale maansverduistering. De voorbije twee jaren hebben we er daar om de zes maanden vier van gehad, de zogenaamde tetrade.

Supermaan
Maar tijdens dezelfde nacht krijgen we ook een supermaan te zien. De maan staat dan dichter bij de aarde dan normaal, waardoor onze natuurlijke satelliet er meteen ook een stuk groter uitziet. De vorming van zo’n ‘superbloedmaan’ is redelijk uitzonderlijk. De vorige dateert van 1982, en op de volgende is het wachten tot 2033.

Klik hier om verder te lezen.
Een animatie

Bron: HLN.be