Natuur heeft last van blauw licht

12 september 2022

Natuur heeft last van blauw licht

In een studie die woensdag verscheen in Science Advances vergelijken wetenschappers van de Universiteit van Exeter, Groot-Brittannië, verschillende foto’s van een nachtelijk Europa met elkaar: een deel werd vóór 2013 geschoten, een deel juist ná 2013. Het zijn foto’s die astronauten hebben gemaakt met een digitale camera terwijl ze aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS) waren. Volgens de onderzoekers geven die de kleuren beter weer dan satellietfoto’s die tot nu toe werden gebruikt voor dit soort studies.

De foto’s van de astronauten tonen een duidelijke verschuiving aan: in latere jaren zijn er meer blauwtinten te zien. Dat komt doordat natriumlampen, die bekend staan om het oranje licht dat ze verspreiden en die ook in Nederland veel werden gebruikt voor straatverlichting, steeds vaker worden vervangen door led-lampen met een blauwer licht. Vooral in Italië, Roemenië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk is de verandering opvallend.

Juist blauw licht heeft een sterke invloed op nachtdieren, zo is gebleken uit eerdere studies. Omdat de nachtelijke hemel van zichzelf al een blauwe gloed heeft, zijn de ogen van dieren die ‘s nachts actief zijn extra gevoelig voor licht in dit gedeelte van het spectrum. Bosmuizen en de meeste soorten vleermuizen doen er bijvoorbeeld alles aan om ervan weg te blijven: ze willen niet in het licht komen, want dan worden ze misschien opgegeten. Zo kan kunstlicht ertoe leiden dat natuurgebieden ontoegankelijk worden voor deze dieren.

Lees hier het hele artikel dat de Volkskrant publiceerde op 15 september 2022.
Foto: Johan van der Wielen.