Nacht van de Nacht Gelderland

10 oktober 2013

Nacht van de Nacht vol duistere activiteiten

Op zaterdag 26 oktober is de negende editie van de Nacht van de Nacht. In Gelderland kan men op meer dan dertig plaatsen genieten van een donkere nacht, met activiteiten voor jong en oud. Deelnemers kunnen op nachtsafari, sterren kijken, varen in het donker of een cursus nachtfotografie volgen. Alle activiteiten zijn te vinden op de www.nachtvandenacht.nl.

Met de Nacht van de Nacht vragen De Natuur en Milieufederaties, waaronder de Gelderse Natuur en Milieufederatie, aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Want niet alleen dieren, maar ook mensen hebben behoefte aan duisternis.

Rondom de Nacht van de Nacht worden tal van activiteiten georganiseerd. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.nachtvandenacht.nl. Op https://www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/?provincie=gelderland staan de nachtactiviteiten in Gelderland, waarvan er enkele hieronder zijn uitgelicht.

Arnhem-Nijmegen

In Nijmegen krijgen bezoekers de unieke kans om de nacht te beleven op het water tijdens een rondvaart over de Waal. Journalist Rob Jaspers van de Gelderlander spreekt onderweg met deskundigen over het belang van duisternis en de gevolgen van lichtvervuiling. In Malden is het bij goed weer mogelijk om een wandeling door ons zonnestelsel te maken. In Arnhem is het Sonsbeekpark in duisternis gehuld en kun je o.a. meedoen aan nachtsafari’s, een pittige astronautentraining of samen met Loesje (van de posters) jouw beleving van de nacht op papier zetten.

Veluwe

Ook op de Veluwe zijn er volop mogelijkheden om de duisternis te ontdekken: doe mee met een duisterniswandeling op het Kootwijkerzand of over de Ermelose heide, ga mee op de sagen- en legendenwandeling bij Landgoed Middachten of luister naar een nachtconcert in de Veluwezoom. Sterren kijken kan bij de Volkssterrenwacht te Bussloo.

Achterhoek

In Montferland kun je je je zintuigen prikkelen tijdens verschillende nachtactiviteiten: wat hoor, ruik, proef en voel je als je bijna niets ziet. Of ontdek wat de nacht met je doet in IJzenvoorde (bij Doetinchem) tijdens een wandeling in het pikkedonker.

Rivierenland

In Stroomhuis Neerijnen kun je na een workshop nachtfotografie de uiterwaarden in om foto’s te maken. Bij Dierenpark de Paay in Beesd kun je nachtdieren bekijken en een ‘glow in the dark’ schilderij maken. Kortom voor elk wat wils.