Mooie Nacht van de Nacht Gelderland

28 oktober 2013

Naar schatting 2500 deelnemers in Gelderland
“Wat een mooie avond” was een reactie tijdens één van de vele evenementen van de Nacht van de Nacht. Op zaterdag 26 oktober werden op 35 locaties in Gelderland activiteiten georganiseerd rondom het thema duisternis. Onze voorlopige schatting is dat die door zo’n 2.500 mensen zijn bezocht. We blikken daarom tevreden terug.

Wilp

In Wilp werden voor een publiek van dertig deelnemers verschillende boeiende en drukbezochte presentaties gehouden over sterrenstelsels, vallende sterren en het effect van kunstlicht op het waarnemen van de sterrenhemel. Ook stonden buiten sterrenkijkers opgesteld. Onder deskundige begeleiding werden tal van sterrenbeelden aangewezen met een laserpointer: Grote Beer, Cassiopeia, Lier, Zwaan, Andromeda, Pegasus enz. Binnen deze constellaties werden uiteraard diverse objecten in de kijker gezet. Dubbelsterren, Pleiaden, Ringnevel, Andromedanevel enz. allemaal deepsky objecten die vele tot zelfs miljoenen lichtjaren van ons verwijderd staan. Ook werden nog een paar vallende sterren waargenomen. Klik hier voor een uitgebreid verslag uit Wilp.

Op de Waal

In Nijmegen namen 150 mensen deel aan een nachtelijke boottocht op de Waal, georganiseerd door de GNMF. Gelderlander-journalist vertelde over licht(beleid) in Nijmegen, en Joost Reijnen (GNMF) en Jochem Kühnen vertelden over de effecten van verlichting en over de nachtelijke natuur.

Andere locaties

In Malden volgden zestig mensen een presentatie over lichtvervuiling; daarna gingen de deelnemers een donker rondje rond het zweefvliegveld.

Rhenen en Wageningen

Op de Grebbeberg liepen rond de vijftig personen in het donker, Even verderop gingen even zoveel mensen over de Wageningse Eng. Dit jaar verkoos ook veruit de meerderheid voor ‘de grote ronde’ om nog net even langer van de Wageningse Eng in donker te genieten. De gedoofde straatverlichting op de Diedenweg en Hollandseweg gaven de wandelaars een ongewoon uitzicht op Wageningen en de kans meer aan de hemel te zien dan ‘normaal’. Gelukkig waren de wolken deze keer geen spelbrekers, maar maan en planeten waren er dit jaar op deze tijd van de avond (nog) niet te zien. Wel bijzonder was de heldere lucht waardoor de Andromeda-nevel zichtbaar was door sterrenkijker van Jan Los. Mark de Bruin vertoonde zijn dit jaar gemaakte dias van vogels, spinnen en vlinders: al dat moois waarvoor de Wageningse Eng een bijzondere habitat voor is.

Montferland

De wandeling van IVN Montferland in Stokkum was een succes en heel gezellig. Zo’n honderd mensen werden met koffie en thee ontvangen in een grote tent en genoten later tijdens de wandeling van een mooie sterrenhemel. Ook Lennart Zinger van het Landgoed Montferland meldt een succesvolle avond, met een vol restaurant en een vol hotel.

Bommelerwaard

Dertig mensen deden mee aan de excursie in de Lieskampen, vooral ouders met licht opgewonden kinderen. De verhalen over dwaallichten, weerwolven en heksen deden het goed.

Veel mensen kenden de Lieskampen al van wandelen of vissen, en wilden nu wel eens in het donker het gebied ervaren. De Lieskampen is daar een prachtig gebied voor: afwisseling van weilanden en grienden, mooie silhouetten van wilgen en zwarte elzen en sfeervolle spiegelende watervlakken. En de bosuil liet zich horen!