Mogelijk verband tussen blauwe LED-verlichting en borst- en prostaatkanker

30 april 2018

 

Er is een verband tussen blauw licht van LED straatverlichting en een ‘behoorlijke toename’ van het risico op borst- en prostaatkanker, blijkt uit een nieuw onderzoek dat recent is verschenen. Het onderzoek vergeleek populaties die weinig of juist veel werden blootgesteld aan het blauwe licht.

Blootstelling

De onderzoekers kwamen erachter dat, hoe blauwer het licht waaraan mensen blootgesteld werden, hoe hoger het risico op kanker is. Het onderzoek toonde ook aan dat mensen die in huizen woonden met donkere kamers en gebruik maakten van luiken, een lager risico hadden dan degenen die dit niet deden.

Sterke connecties

Dr. Alejandro Sánchez de Miguel, van de Universiteit van Exeter, zegt: “Het is absoluut noodzakelijk om zeker te weten dat dit het risico op kanker verhoogt. Wetenschappers hebben lang vermoed dat dit het geval was – en nu laten onze innovatieve nieuwe resultaten een sterke connectie zien.
We moeten ook onderzoeken of nachtelijke blootstelling van het blauwe licht van smartphones en tablets het risico op kanker verhoogt. We moeten onze onderzoeksmethoden verbeteren om zeker te weten dat deze relevant en correct zijn, zodat we kunnen adviseren hoe we het beste de menselijke gezondheid kunnen beschermen.”

Melatonine-tekorten

Vorig onderzoek heeft al eens aangetoond dat er een verhoogd risico zit aan het werken in de avonduren. Ook is bekend dat kunstlicht, voornamelijk in het blauwe spectrum, de productie van het hormoon melatonine in het lichaam kan verminderen.

Melatonine speelt een sleutelrol in het reguleren van de dag-en-nacht cyclus en heeft enkele andere functies., het is bijvoorbeeld een belangrijke antioxidant en heeft ook een ontstekingsremmende werking. De rol van melatonine in relatie met borst- en prostaatkanker is daarentegen nog niet geheel duidelijk.

Lees hier meer over dit artikel.