Mediteren in de stille duisternis

12 september 2018

 

Vanuit de gedachte dat zowel een teveel aan licht als een teveel aan geluid nadelig voor onze gezondheid is zijn ooit de initiatieven Nacht van de Nacht en Dag van de Stilte geboren.  Overdaad aan prikkels is aangetoond slecht voor ons, het ondermijnt de oerkwaliteiten van onze aarde en ons leven, en dreigt in de nabije toekomst een enorm groot gezondheidsprobleem te worden. En over het algemeen geldt: we staan erbij en kijken ernaar.

Wij willen die almaar toenemende overdaad een halt toeroepen, of op zijn minst onze mond in protest opentrekken.

Daarom organiseren we jaarlijks gedurende het laatste weekend van oktober, het weekend waarin we afscheid nemen van zomertijd, de Nacht van de Nacht (de nacht van zaterdag op zondag) en de Dag van de Stilte (de zondag).  Kijk voor meer informatie over de Dag van de Stilte op: http://www.dagvandestilte.nl/

Het doel van de Dag van de Stilte is de waarde en de werking van stilte onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek onder het motto ‘stilte verbindt’.

Net als bij de Nacht van de Nacht heeft ook de Dag van de Stilte activiteiten ter ere van deze dag. Vanaf 2015, de lustrum editie, ongeveer 300 verschillende stilteactiviteiten: Stiltediensten in kerken, wandelingen, concerten, een Vondelpark Stiltefestival, lezingen, stiltegedichten schrijven of lezen, meditaties etc.

Dit jaar slaan de  Nacht van de Nacht en de Dag van de Stilte de handen ineen. Er is een oproep gedaan naar yogascholen om deze twee oerkwaliteiten te beleven door te mediteren in de stilte en in de duisternis. Tijdens de meditatie beleef je de ultieme duisternis samen met de stilte pas echt goed.