Marjolijn van Heemstra is onze nieuwe ambassadeur!

28 oktober 2021

Marjolijn van Heemstra is de nieuwe ambassadeur van de Nacht van de Nacht!

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Haar werk won verschillende literaire prijzen en werd in acht landen vertaald. Haar laatste boek ‘In lichtjaren heeft niemand haast’ gaat over de vraag hoe de ruimte ons anders kan doen kijken naar de aarde. Ze schreef columns voor NRC en Trouw en werkt nu regelmatig voor De Correspondent. Naast het produceren van theatershows zet ze zich de laatste tijd in voor de Nacht. Samen met Najat Kaddour startte ze‘de Nacht-Wacht’, een project met vele vormen en één missie: het vergroten van onze liefde voor de nachtelijke duisternis. We associeren de nacht vaak vooral met gevaar en ongemak, maar de nacht staat ook voor vertraging, verbinding, rust en ruimte. Dingen waar in onze tijd een grote behoefte aan is. Bovendien geeft een donkere nacht ons het prachtige uitzicht op de sterrenhemel.

In een artikel in het Parool schrijft Marjolijn; ‘Het verlies van de nachtelijke duisternis staat nauwelijks op de agenda. Misschien vanwege onze diepgewortelde angst voor het donker.’ Maar licht betekent helemaal niet veiligheid, zegt Marjolijn. ‘Het betekent wél een verstoring van het nachtelijke ecosysteem.’

Met ‘De Nacht-Wacht’ wil ze verandering brengen en ons beeld van de duisternis verbeteren. Precies waar de Nacht van de Nacht voor staat. Daarom zijn we enorm trots dat Marjolijn vanaf 2021 een nieuwe ambassadeur is voor de Nacht van de Nacht. Zij is hiermee de 17e ambassadeur.

Marjolijn hoopt het komende jaar verschillende nachtliefhebbers bij elkaar te brengen zodat er een sterke(re) lobby voor de duisternis ontstaat. In haar woonplaats wil ze het Amsterdam Dark Festival opzetten, de tegenhanger van het beroemde jaarlijkse Amsterdam Light Festival.