Nacht van de Nacht gaat live!

14 oktober 2020

Nacht van de Nacht komt met avondvullend programma

De Nacht van de Nacht van zaterdag 24 oktober komt naar je toe dit jaar! Geen 575 activiteiten in het donker zoals vorig jaar maar een avondvullend programma via het facebook event, Facebookpagina www.facebook.com/nachtvandenacht  en Youtube. Met interessante lezingen en interviews en een speciaal kinderprogramma. Met bijdragen van onder andere Govert Schilling, Andre Kuipers, nachtfotograaf Johan van der Wielen en professor Joke Meijer. Het programma start om 19 uur en gaat door tot 23 uur. De host van de avond is ambassadeur, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo.

 

Programma NachtvandeNacht Live uitzending van 24 oktober

19 uur: Een lezing Sterrenkunde speciaal voor kinderen (9-15 jaar) van Jeffrey Bout
De sterrenhemel zit vol verhalen van ver weg en lang geleden. Tegenwoordig weten we hoe bijzonder sterren zijn en hoe anders dan de wereld om ons heen. Kijken naar de sterren is heel bijzonder. Kom daarom luisteren naar wat je zelf in een donkere nacht allemaal kunt zien. En stel zelf je vraag via de chat. Sterrenkundige Jeffrey Bout werd als kind gegrepen door de sterrenhemel boven ons. Zijn grote passie is hierover te vertellen. De afgelopen jaren gaf hij daarom honderden lezingen en cursussen over het heelal in o.a. scholen en bibliotheken.

20.00 uur: Masterclass Nachtfotografie van ambassadeur Johan van der Wielen.
Hoe maak je de perfecte nachtfoto, welke plekken zijn geschikt voor nachtfoto’s en wat is de invloed van lichthinder. Johan van der Wielen vertelt er alles over in zijn masterclass nachtfotografie. Hij behoort tot de top van de Nederlandse natuur- en nachtfotografen en zet zich al jaren in als ambassadeur van de NachtvandeNacht. In zijn lezing neemt hij je mee op zijn (verre) reizen en laat hij de mooiste foto’s en films zien van sterrenhemels, noorderlicht, nachtdieren en natuur. Daarbij geeft hij tips en tricks en laat hij regelmatig zien waarom de overmatige verlichting in Nederland zo slecht is. Deel ook jouw mooiste nachtfoto met #nachtvandenacht op social media. En maak kans op de NachtvandeNacht glow in the dark shirt.

21 uur: Masterclass sterrenkunde door ambassadeur Govert Schilling
Govert Schilling is al jaren ambassadeur van de NachtvandeNacht en is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan sommige zijn vertaald, o.a. in het Engels, Duits en Chinees. Regelmatig geeft hij op radio en tv toelichting op ontwikkelingen in de astronomie. Daarnaast verzorgt hij publiekslezingen en cursussen, en is hij eindredacteur van de populaire website allesoversterrenkunde.nl

22 uur: Een lezing over de effecten van lichthinder op mens en dier van Professor Joke Meijer
Professor Joke Meijer is de 16e ambassadeur van de NachtvandeNacht en is de expert op het gebied van de biologische klok. In haar lezing gaat ze in op de negatieve effecten van licht(hinder) op mens en dier. Waarom is donkerte zo belangrijk voor ons en wat zijn de gevaren van te veel licht op onze gezondheid en op de overlevingskans van nachtdieren. Kortom een hele andere invalshoek die belangrijk is om eens goed te ‘belichten’.