Licht uit, sterren aan

30 augustus 2022

Licht uit, sterren aan in Leiden

Op zondagavond 25 september 2022 wordt de verlichting in een groot deel van Leiden een uur lang ‘uit’ gezet. Wie dan omhoogkijkt, kan zich verwonderen. De sterren zien. Zonder lichtvervuiling. En zich afvragen wat licht met ons mensen doet. Dit is onderdeel van het project ‘Seeing Stars Leiden’ van kunstenaar Daan Roosgaarde en het verbindt wetenschappelijke vragen in een jaar dat Leiden de Europese Stad van de Wetenschap is.

Licht uit, sterren aan!
Volgens Roosegaarde is het geen toeval dat dit project nu juist in Leiden plaatsvindt nadat vorig jaar in het Friese Franeker de lichten uit gingen. “Jan Oort is een geboren Franeker”, aldus Roosegaarde. “Hij vertrok erna naar Leiden, werd directeur van de Sterrewacht en deed wereldberoemde ontdekkingen. Daarom is het ook zo mooi om het nu hier te kunnen organiseren op een nog grotere schaal en met meer focus op wetenschap en burgerparticipatie. Prachtig, zeker nu Leiden dit jaar ook European City of Science is”, zo zegt Roosegaarde.

De streefdatum 25 september is geen willekeurige datum. De maan staat goed, het is vroeger donker en met een beetje geluk zijn Jupiter en Saturnus te zien. Maar het moet natuurlijk wel onbewolkt zijn. Er wordt daarom ook rekening gehouden met een alternatieve datum.

Het evenement en onderzoeksvragen
Op 25 september zijn allerlei activiteiten gepland in verschillende wijken in de stad. Vanuit Seeing Stars Leiden zijn allerlei organisaties, kunstenaars, wetenschappers, ondernemers en inwoners betrokken die een bijdrage leveren aan dit unieke evenement.

Vragen die worden opgeroepen met dit project, en het gegeven van “lichten uit”, zijn: Welke sterren kunnen wij zien en hoeveel?; Waar zit in Leiden de lichtvervuiling?; Voelen wij ons veiliger met veel licht?; Hebben we last van teveel licht?; Hoe beïnvloeden wij de natuur met ons kunstlicht?, Hoe ervaren wij het donker?. Vragen die samenhangen met astronomie, natuur & milieu, welzijn, cultuur en veiligheid en meer!

Seeing Stars Leiden is daarmee ook een mooi voorbeeld van Citizen Science waarin samenwerking tussen bewoners en wetenschappers van de Universiteit Leiden centraal staat.

Blijf op de hoogte van het project en de activiteiten via www.seeingstarsleiden.nl.