Licht verstoort ritmes van mens en dier

24 april 2018

 

Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Door het toenemende gebruik van licht worden onze nachten er alleen maar lichter op en wordt de ‘donkere nacht’ steeds schaarser in een dicht bevolkt land als Nederland. Waarom hebben we genoeg donkerte nodig? En wat zijn de gevolgen? Bio ritmes raken verstoord, maar lichthinder heeft ook directe gevolgen voor mens en dier.

 

Gezondheid

Sinds we in huishoudens elektriciteit en lampen zijn gaan gebruiken zijn we gemiddeld 1,5 uur per nacht minder gaan slapen. Deze verstoring van ons natuurlijke ritme, in combinatie met stress en andere negatieve factoren in de leefomgeving zoals luchtvervuiling wordt de gezondheid van de mens en dier flink aangetast.

Factsheet

Het artikel vertelt over de impact van licht op de gezondheid van de mens, maar ook op dieren en planten. Aan de hand van verscheidene onderzoeken en informatie die wij verzameld hebben, hebben wij een factsheet opgesteld. Hierin zijn allerlei statistieken te vinden over de impact van lichtvervuiling.

Lees het hele artikel hier!