Lezing: de effecten van kunstlicht op flora en fauna

7 oktober 2013

 

Graag nodigen wij u uit voor een lezing en documentaire in het kader van de Nacht van de Nacht.

 

Lezing: Effecten van kunstlicht op flora en fauna en Nederland

Welke gevolgen heeft kunstlicht voor de flora en fauna in Nederland? Hoe nemen dieren  verlichting waar? Welke invloed heeft verlichting op het gedrag van vleermuizen en vogels?  En wat zijn de lange termijn effecten op de ecosystemen? U hoort het tijdens de lezing van Dr. Ir. Kamiel Spoelstra, postdoc onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

 

Documentaire: The City Dark

Aansluitend op de lezing wordt The City Dark vertoond, een documentaire over lichtvervuiling en het verdwijnen van de donkere hemel. Filmmaker Ian Cheney verhuist van het landelijke Maine naar het lichtovergoten New York en vraagt zich af of we donkerte nodig hebben. Cheney ontrafelt de ontelbare gevolgen van onze lichtsteden: van de dreiging van killer-asteroïden in Hawaï tot de verhoogde kans op borstkanker door blootstelling aan nachtlicht. Ook wetenschappers, filosofen, historici en lichtontwerpers hun visie op  de toenemende verlichting.

 

LET OP: De documentaire is Engelstalig en bevat geen ondertiteling. Bij uw aanmelding kunt u aangeven of u de documentaire al dan niet wenst te bekijken.

 

Praktische informatie

 

Datum:                zaterdag 26 oktober

Tijd:                      14.00 tot 16.30 uur

Locatie:                Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Bezuidenhoutseweg 50, Den Haag

Toegang:             gratis

Aanmelden:     https://nl.surveymonkey.com/s/nachtvandenacht

 

Wij hopen u op zaterdag 26 oktober te mogen ontmoeten.