Dark Sky Meter: iPhone-app wil lichtvervuiling in kaart brengen

19 april 2013

“Lichtvervuiling is een groeiend probleem. Door het kunstmatige licht kun je de sterrenhemel in Nederland al bijna niet meer zien. De melkweg is zo goed als onzichtbaar. Ook dieren raken gedesorienteerd.” Zo opent ontwikkelaar Norbert Schmidt zijn mail aan iCulture. Hij bouwde daarom de applicatie Dark Sky Meter. Je legt je hand op de camera, haalt hem eraf, houdt de iPhone boven je hoofd en richt hem naar de lucht. Zo leg je vast hoe helder of troebel de sterrenhemel boven je is.Volgens Schmidt worden de resultaten van de applicatie gebruikt door onderzoekers van onder andere de Universiteit Berlijn en de International Dark Sky Organisation, een instantie van astronomen die zich inzet voor het behoud van de zichtbare nachthemel. Het streven is om met de app een kaart te maken met de lichtvervuiling wereldwijd. “Goede kaarten zijn er nog niet, misschien brengt deze daar wel verandering in”, aldus Schmidt.

In de betaalde versie van Dark Sky Meter, kan je zelf ook een kaart bekijken waarop je resultaten moet zien. De gratis versie ontbeert die mogelijkheid. Ook bevat de gratis versie geen voorspelling van de komende dagen en nachten aan bewolking. In de betaalde variant zie je een grote, rode lijst met de helderheid van de lucht erin aangegeven. Zo kan je de app zelf ook gebruiken als weerbericht voor heldere hemels. De voorspelling gaat per drie uur en bevat de temperatuur in Fahrenheit en Celsius. In beide versies zie je in het introscherm (waarop je ook de meting kan uitvoeren) aan de onderkant ook de tijdstippen van zonsondergang, start van de duisternis, einde van de duisternis, zonsopkomst, de stand van de maan en tenslotte toont de accelerometer in welke hoek de telefoon wordt gehouden.

Dark Sky Meter resultaat geschreven iPhone Dark Sky Meter kaart met meting

Om de resultaten betrouwbaar te maken, heeft de app volgens Schmidt wat slimmigheden ingebouwd om een goede duisternismeting te kunnen doen. De app rekent uit wanneer de maan teveel stoort – een volle maan doet dat behoorlijk – en kijkt ook hoe je het toetsel houdt. Metingen die te ver af zijn van een telefoon die boven het hoofd wordt gehouden, worden afgekeurd.

Bron: iPhoneclub