Groningen geniet van donkere nacht

28 oktober 2014

Afsluitende dansvoorstelling nachtelijke activiteit in het Oldambt door Muziekschool Oost-Groningen
Afsluitende dansvoorstelling nachtelijke activiteit in het Oldambt door Muziekschool Oost-Groningen

 

Tijdens de tiende editie van de Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober is wederom volop genoten van een donkere nacht. Op tal van plaatsen in Nederland werden de nachtelijke activiteiten goed bezocht: alleen in Groningen al waren ruim 1.000 mensen op de been. De Natuur en Milieufederatie Groningen is blij met opnieuw een hoge opkomst. Met de jaarlijkse Nacht van de Nacht vragen de Natuur- en Milieufederaties aandacht voor het belang van een donkere nacht en de kwalijke gevolgen van lichthinder.

De avond startte bewolkt, maar de wolken weken al snel waarna een prachtige sterrenhemel zichtbaar werd. Zeker in gebieden zonder storend kunstlicht was deze goed te aanschouwen. Dit werd prachtig verwoord door stadsdichter Rob Rosendahl tijdens de activiteit in het Oldambt: “Dat door het licht in het donker niet te zien is wat toch gezien zou kunnen worden.” En genieten dat deden de ruim 60 deelnemers aan de nachtelijke fietstocht, vertelt organisator Aart Jan Langbroek van Club Oldambtster Groen. De avond werd afgesloten met een dansvoorstelling van Muziekschool Oost-Groningen.

Blaauw Sterrenwacht mocht ook dit jaar weer veel bezoekers ontvangen. Men kon de sterrenhemel bekijken door verschillende telescopen en de kinderen bouwden zelfs hun eigen telescoop. Speciaal voor de Nacht van de Nacht schreef de sterrenwacht een fotowedstrijd uit. Deze werd gewonnen door de 13-jarige Annemarijn Zwerver uit Onderdendam. Zij schilderde haar eigen schilderij van het sterrenbeeld Orion en hield het overdag omhoog tegen de hemel. De gedachte daarbij was dat je de nacht in de dag ziet. En eigenlijk is die nacht er ook, want de sterren zijn er overdag nog steeds, alleen zie je ze niet door het felle daglicht. Annemarijn is zelf van jongs af aan gefascineerd door sterrenkunde en ziet erg uit naar de hoofdprijs van de fotowedstrijd: een nacht waarnemen in de Blaauw Sterrenwacht.

In Groningen werd dit jaar een recordaantal van 22 activiteiten georganiseerd. Daarnaast steunen ieder jaar veel gemeenten en bedrijven de Nacht door hun verlichting te doven.