Gemeente Schouwen-Duiveland publiceert tips voor ondernemers

24 oktober 2016

Wist u dat één vijfde deel van het elektriciteitsverbruik bij bedrijven bestaat uit verlichting? Op verlichting kan veel worden bespaard; gemiddeld zo’n 40 procent. U bespaart daarmee op uw energierekening én bestrijdt ook de lichthinder. De Gemeente Schouwen-Duiveland heeft een checklist voor ondernemers uitgebracht, waarmee lichthinder kan worden voorkomen en het energieverbruik omlaag gaat.

Elf tips voor ondernemers
1. Laat binnenverlichting niet onnodig branden als het pand verlaten is.
2. Schakel de buitenverlichting na middernacht uit. Moet er toch na middernacht licht branden, stel dan het verlichtingsniveau lager in met behulp van een dimmer of beperk het aantal brandende lampen.
3. Plaats een tijdklok op de verlichting, zodat het licht automatisch uitschakelt. Houd hierbij rekening met het langer en korter worden van dagen.
4. Plaats beweging- of lichtgevoelige sensoren, zodat de lichten alleen bij aanwezigheid branden of aangaan als er onvoldoende daglicht is.
5. Verdeel de verlichting over meerdere groepen, zodat uitschakelen per groep mogelijk is.
6. Verlicht buiten zo veel mogelijk van boven naar beneden. Zo wordt verstrooiing van licht in de atmosfeer en daarmee lichthinder voorkomen.
7. Vervang gloei- of halogeenlampen door spaarlampen of led lampen met een moderne armatuur. Plaats reflectoren achter de lampen of maak gebruik van spiegeloptiek armaturen.
8. Zorg (zeker bij grote te verlichten objecten) voor een lichtplan en installatie door een lichttechnicus of lichtarchitect. Zij hebben kennis van doelgerichte en zuinige verlichting.
9. Let bij de keuze van een armatuur niet alleen op de aanschafprijs, maar neem ook de energiekosten mee in uw afweging.
10. Maak waar mogelijk gebruik van natuurvriendelijke lichtkleuren, zoals groen met een golflengte tussen 490 – 575 nanometer.
11. Denk na over uw verlichting en verlicht bewust!

Voordelen
Het aanpassen van de verlichting heeft naast de verbetering voor natuur en milieu ook voor u als ondernemer een aantal voordelen:

1. Energiebesparing door doelgerichter verlichting en gebruik van led.
2. Veiligere omgeving: dieven en vandalen houden van licht. In het licht kunnen ze zien wat ze doen. Een donkere omgeving is niet aantrekkelijk en een donkere omgeving met bewegingssensoren die hen specifiek in het licht zetten al helemaal niet.
3. Kostenbesparing.
4. Bij het verlagen van de energievraag kan ook de aansluitwaarde op het elektriciteitsnet verlaagd worden. Dit levert een flinke kostenbesparing op!

Bron: gemeente Schouwen-Duiveland